Keskiviikkoaamupäivänä 21.10 HS:n etusivun kolme luetuinta juttua käsitteli Yhdysvaltain presidentinvaaleja. 

USA:n presidentinvaalit ovat nurkan takana, ja sen näkee myös suomalaisessa mediassa – tutkija arvioi, että vaaleissa kiinnostaa myös niiden viihdearvo ja kertoo, miksi se ei ole vain hyvä asia

Moreenimedia sai kahdelta suurelta mediatalolta, Helsingin Sanomilta ja Yleisradiolta, tietoa yleisön kiinnostuksesta lähestyviä Yhdysvaltojen presidentinvaaleja kohtaan. Kiinnostusta näyttäisi löytyvän paljon. Ulkopoliittisen instituutin vieraileva tutkija Maria Annala uskoo, että vaaleja katsotaan myös ”popparit sylissä”.

Helsingin Sanomat kirjoitti viimeisimmän viikon aikana yhteensä noin 25 artikkelia, jotka löytyvät Yhdysvaltojen presidentinvaalit -aihetunnisteen alta.

– Lukijoiden kiinnostus Yhdysvaltojen presidentinvaaleja kohtaan ja Yhdysvaltoja kohtaan ylipäänsä on todella suurta, vahvistaa HS:n ulkomaantoimituksen vt. esimies Petja Pelli.

HS:ltä ei kerrota julkisuuteen tarkkoja lukijamääriä, koska ”niitä pidetään liikesalaisuutena”.

Pelli kuitenkin toteaa, että vastaavanlaista kiinnostusta jonkun muun valtion sisäpolitiikkaa kohtaan olisi vaikeaa kuvitella. Kiinnostus näkyy myös TV:n puolella.

Ylellä presidentinvaaleja on käsitelty viimeisen kuukauden aikana neljässä A-studiossa tai A-talkissa. Näiden lähetysten keskikatsojamäärä oli 443 000 katsojaa ja se on enemmän kuin kaikkien lähetysten keskiarvo.

Vaalit siis kiinnostavat, mutta miksi?

Ulkopoliittisen instituutin vierailevan tutkija Maria Annala on perehtynyt USA:n sisä- ja ulkopolitiikkaan. Hänen mielestään suomalaisten kiinnostukselle voi löytää karkeasti ainakin kolme pääsyytä. Ensimmäinen liittyy vaalien viihdearvoon.

– Trumpin myötä Yhdysvaltojen politiikassa on korostunut viihde-elementti, Annala sanoo.

Vaaleja siis seurataan Suomessa myös ”popparit sylissä”. Annala kuitenkin muistuttaa, että amerikkalaisille vaalit eivät tunnu viihteeltä.

– Heillä on ihan oikeasti paljon pelissä. Vaalitulos saattaa määrätä jollekin sen, pääseekö ensi vuonna lääkäriin.

Heillä on ihan oikeasti paljon pelissä. Vaalitulos saattaa määrätä jollekin sen, pääseekö ensi vuonna lääkäriin.

Maria Annala

Myös toinen syy liittyy tiiviisti istuvaan presidenttiin. Annalan mielestä presidentti Trumpista on tullut myös suomalaisille voimakas poliittisen identifioitumisen väline eli ihmisillä voi olla hyvin kiihkeitä tunteita Trumpia kohtaan, puolesta tai vastaan.

– Tämä liittyy laajempaan globaaliin arvopolitiikkaan ja poliittiseen polarisaatioon. Jos Trump sanoo, että ilmastonmuutos on huijausta, hänet voi kokea jopa viholliseksi.

 

 

”Ulkopoliittisen instituutin tukijan Maria Annalan mielestä on tärkeää, että myös Suomessa uutisoidaan laajasti USA:n vaaleista. – Mutta on tärkeää, että ”Trump-viihde” ja asiakysymykset pystytään erottamaan, hän sanoo. Kuva: Maria Annala.”

 

 

Lisäksi Trumpin poikkeuksellinen käyttäytyminen lisää kiinnostusta, sekä tuo toki myös edellä mainittua viihdearvoa vaalikamppailuun. Tämä on huomattu myös Helsingin Sanomissa.

– Trumpin nimi otsikossa kiinnostaa yleensä aina. Tämä johtuu Trumpin presidenttikauden poikkeuksellisuudesta mutta varmasti myös siitä, että Yhdysvallat on meille kaikille elokuvien, sarjojen ja median kautta niin tuttu maa, Pelli arvioi.

Kolmas Annalan esiin nostama syy liittyy varsinaisiin vaalien asiakysymyksiin ja sitä kautta myös suomalaisten elämään.

– Esimerkiksi ilmastonmuutos on asia, mikä monella suomalaisella on paljon mielessä ja herättää myös ahdistusta. Tässä kaksi ehdokasta ovat kuin yö ja päivä sen suhteen, minkälaisen roolin Yhdysvallat ottaa globaalissa ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa.

”Trump-viihde” tulisi jättää huomiotta

Annalan mielestä olennaisinta on tehdä ero ”Trump-viihteen” ja ”oikeasti tärkeiden asioiden” välille. Suomalaisessa mediassa on havaittavissa sisältöä, joiden arvo on täysin viihteellinen.

– Jos tehdään vielä yksikin juttu siitä, että Trump sanoo jotain tyhmää, se ei anna suomalaisille kuin korkeintaan kauhistelun nautinnon niille ihmisille, jotka eivät pidä Trumpista. Toki on hyvä, jos viihdearvo lisää kiinnostusta USA:n politiikkaa kohtaan, mutta asiakysymykset eivät saa jäädä tyhmien sanomisien varjoon.

Yksittäisten heittojen sijasta huomio kannattaa kiinnittää Annalan mielestä ennen kaikkea siihen, pystyykö Yhdysvallat järjestämään vaalit onnistuneesti.

– USA:n demokratia on oikeasti vaarassa, jos vaalitulos jää epäselväksi ja siitä tulee kiistaa. Sillä sekavuudella voi olla myös globaaleja vaikutuksia.

 

Mikä Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa kiinnostaa tamperelaisia? Kuuntele gallupvastaukset täältä.