Kuva: Helsingin yliopisto

Veikkauksen monopolin loppu häämöttää – tutkijan mukaan monopolin purkaminen on lähinnä ajan kysymys

Veikkauksen monopoliasema on herättänyt Suomessa keskustelua jo pidemmän aikaa. Tutkija Janne Nikkisen mukaan on vaikea keksiä, minkä takia Suomessa pitäydyttäisiin tulevaisuudessakin ainoana EU-maana monopolimallissa.

Veikkauksen asema suomalaisten silmissä on ollut vakaa. Monopoliasemaa on kuitenkin viime aikoina alettu kyseenalaistamaan yhteiskunnassa, jossa pyritään muillakin alueilla vapaamielisyyteen.

Helsingin yliopiston tutkija Janne Nikkinen on seurannut keskustelua ja asenteiden muutosta. Erityisesti monopoliaseman harvinaisuus mietityttää. Suomi on ainoa EU-maa, jossa monopoliasema on edelleen käytössä rahapeleissä.

–  Olemmeko Suomessa keksineet jotain, mitä muualla ei ole keksitty vai potkimmeko vain tölkkiä eteenpäin ja yritämme välttyä joltain väistämättömältä.

Nikkisen mukaan monopoliaseman kanssa ajan pelaaminen on ongelmallista.

–  Se on harmillista, sillä tällä käydään ihmisten terveydelle haitaksi.

Monopoliaseman avulla Veikkaus pystyy toimimaan Suomessa yksinvaltaisesti ja haalimaan esimerkiksi rahapeliautomaateista rahaa valtiolle. Monopolin purkamisen seurauksena Veikkaus menettäisi osan pelaajista ulkomaisille peliyhtiöille.