Sara Niemisen kommentti: Laihdutuskulttuuria vastaan täytyy taistella

Siivosin kesällä Instagram-seurattujeni listaa.

Yksipuolisten vartaloiden selailu päivästä toiseen sai minut vain tuntemaan itseni huonoksi ja vääräksi. Liian isoksi sieltä, liian löysäksi tuolta. Yhteiskunnassamme vallalla oleva laihdutuskulttuuri oli iskostanut päähäni kuvan siitä, millainen minun tulisi olla.

Instagramin algoritmit ehdottivat minulle jatkuvasti fitness-tilejä ja bikinikuvia. Painoin ”En ole kiinnostunut” -nappia niin paljon, että sormi alkoi krampata. Myrkyllinen sisältö oli saatava pois.

Lopetin niiden käyttäjien seuraamisen, joiden kuvista minulle tuli huono olla. Lisäsin listalle monipuolisempaa sisältöä ja erilaisia vartaloja. Ihme kyllä niitäkin sosiaalisen median maailmasta löytyy, vaikkei siltä aina tunnu.

Tehdessäni tutkivaa uutista laihdutuskulttuurista, haastattelin painoneutraalia hyvinvointivalmentajaa, Ulrika Lillsundea. Hän kehotti kyseenalaistamaan omia valintoja. Vaikuttaako omaan ajatusmaailmaan laihdutuskulttuuri vai minä itse? Minulla se oli laihdutuskulttuuri, ja taistelen nyt sitä vastaan.

Miten laihdutuskulttuuria ylläpidetään sosiaalisessa mediassa? Lue lisää täältä.