Kaloreiden laskeminen voi johtaa häiriintyneeseen syömiskäyttäytymiseen, kertoo painoneutraali hyvinvointivalmentaja Ulrika Lillsunde.

Sosiaalinen media ylläpitää laihdutuskulttuuria ja saa epävarmaksi omasta kehosta – ”Somevaikuttajilla on hillitön vastuu”

Laihdutuskulttuuri on uskomusjärjestelmä, joka perustuu siihen, että tietyt kehotyypit ovat arvostetumpia kuin toiset. Sosiaalinen media ruokkii tätä kuvitelmaa, minkä tiedostaminen vaatii lisää näkyvyyttä, kertovat hyvinvointivalmentaja ja väitöskirjatutkija.

Sosiaalinen media ylläpitää nyky-yhteiskunnan kauneusihannetta: valkoinen, nuori, hoikka, mutta kurvikas. Tällainen tietynlaisen kehon ihannointi on keskeinen osa laihdutuskulttuuria sekä sen ongelman ydin.

– Ihanneajatus vartalosta on rajoittava eikä jätä tilaa yksilöllisyydelle, kertoo Åbo Akademin väitöskirjatutkija Susanne Ritter.

Moreenimedian toteuttamasta kyselystä selviääkin, että yli puolet vastaajista oli samaa tai jokseenkin samaa mieltä siitä, että sosiaalisen median julkaisut saavat tuntemaan itsensä väärän kokoiseksi.

– Uskon, että on helppoa kokea oma vartalo vääränä, jos meitä pommitetaan samanlaisen ihannevartalon kuvilla joka päivä, koko päivä ja kaikkialla, Ritter alleviivaa.

Monet somejulkaisut viestivät sekä naisilla että miehillä olevan jonkinlainen ihannekroppa, ja että kaikki loput olisivat jossain määrin epäterveellisiä tyyppejä

Mies, 21–25 vuotta.

Sosiaalisen median alustoilla on lukuisia videoita ja kuvia siitä, mitä käyttäjät syövät päivän aikana. TikTokissa neuvotaan, miten näyttää mahdollisimman hoikalta valokuvissa. Myös ennen ja jälkeen -muutoskuvat ovat suosittua sisältöä. Kaikki tämä on laihdutuskulttuurin ylläpitoa, kertoo painoneutraali hyvinvointivalmentaja Ulrika Lillsunde. Painoneutraalius keskittyy yleiseen hyvinvointiin, ei vain painonpudottamiseen.

Moreenimedian kyselyyn vastanneet kertoivat, että kehon ulkonäköpaineita luovat sosiaalisessa mediassa näkyvät hoikat vartalot sekä bikini- ja muutoskuvat. Lillsunde pitää erityisesti muutoskuvia hyvin haitallisena sisältönä, mutta antaa vinkin paineita kokeville.

– Olisi supertärkeää laajentaa omaa someseurattavien kuvastoa, jotta voi löytää samaistumispintaa erilaisista vartaloista.

FAKTA

Kysely laihdutuskulttuurista

  • Laihdutuskulttuurilla viitataan siihen, että ihmisen arvoa tietoisesti tai tiedostamatta mitataan hänen painonsa ja kokonsa perusteella.
  • Moreenimedian kysely jaettiin Facebook-ryhmiin Tavoitteena terveellisempi elämä, Naistenhuone sensuroimaton ja Naistenhuone special.
  • Kyselyyn vastasi 516 henkilöä.
  • Vastaajat kertoivat, että sosiaalisen median julkaisut luovat ulkonäköpaineita omasta kehosta.

Vaikuttajilla on vastuuta

Sosiaalisen median vaikuttajat tulevat eri tavalla lähelle kuin elokuvien roolihahmot. Vaikuttajat saattavat tuntua kavereilta, minkä takia heidän tekemisensä vaikuttavat vahvasti siihen, miten seuraajat ajattelevat. Moreenimedian kyselyssä mainittiinkin vaikuttajien ulkonäkökeskeisten kuvien luovan paineita omasta kehosta.

– Nykyään voimme verrata vartaloamme ja elämäämme ihmisiin ympäri maailmaa yhdellä napsautuksella ja sormen pyyhkäisyllä, Ritter taustoittaa.

Vaikuttajia ihannoivat tuhannet seuraajat, joten myös vastuunottamista tarvitaan.

– Somevaikuttajilla on aivan hillitön vastuu kaikesta, mitä he tekevät. Sen takia tulisikin ymmärtää, mikä on laihdutuskulttuuri ja millaiset taustatekijät niissä omissa tekemisissä saattaa olla, Lillsunde toivoo.

Hänen mukaansa laihdutuskulttuurin tiedostaminen ei kuitenkaan tällä hetkellä toteudu kovin monelta sosiaalisen median vaikuttajalta.

Sosiaalista mediaa tulisi tarkastella kriittisemmin

Lillsunden mukaan laihdutuskulttuuri on ongelmallinen ilmiö, sillä se voi aiheuttaa arvottomuuden tunteita. Se heikentää myös yksilön suhdetta ruokaan ja liikuntaan. Yhteiskunnallisella tasolla laihdutuskulttuuri mahdollistaa syrjinnän.

– Hirvittävän monet kokevat syrjintää oman ulkonäkönsä takia. Se, että meillä on tiettyjä ennakkoluuloja lihavia ihmisiä kohtaan, on ongelma, Lillsunde toteaa.

Laihdutuskulttuuri ja sosiaalinen media vaikuttavat negatiivisesti myös kehonkuvaan, Ritter kertoo. Laihdutuskulttuuri asettaa jatkuvan tarpeen painonpudottamiselle, jotta sopisimme muottiin ja odotuksiin, jotka yhteiskunta on luonut. Näin ollen ajatellaan, ettei oma keho ole koskaan sopiva.

– Meidän on lakattava uskomasta siihen, mitä näemme sosiaalisessa mediassa ja alettava kyseenalaistamaan sitä kriittisesti. On tärkeää hyväksyä se tosiasia, että ihmiset ja vartalot ovat erilaisia. Elämän tavoite ei voi olla vain hoikka vartalo, sillä kauneus on paljon muutakin kuin vain sitä, Ritter muistuttaa.

Lue toimittajan kommentti täältä.