Carola Hakolalla on ollut aina ajatus mediaan liittyvästä urasta, ja hän muistaakin jo pienenä leikkineensä videoiden tekemistä esimerkiksi pyöräillessä.

Carola Hakola tasapainottelee somen ja näyttelijäntyön välillä – kiireinen arki tähtää lapsuudenhaaveiden toteutumiseen

Jo lapsena syttynyt into videoiden tekemistä kohtaan on johtanut siihen, että tamperelainen Carola Hakola voi kutsua itseään sosiaalisen median yrittäjäksi. Tämän lisäksi hän on tehnyt pääroolidebyytin vuonna 2021 julkaistussa Häräntappoase-sarjassa, eivätkä haaveet ole suinkaan jääneet siihen.

– Yhtäkkiä se lähtikin sitten vähän isommin, tiivistää Carola Hakola someuransa synnystä.

Tällä hetkellä Carola Hakola on 21-vuotias sisällöntuottaja, joka etenkin parin viime vuoden aikana on tehnyt somea vakavammalla otteella. Tai ainakin tosissaan, sillä vakavuus on asia, jolla rentoa ja hyväntuulista Hakolaa ei heti ensimmäisenä kuvailisi.

Alun perin tylsyyden tuotoksena ladattu Tiktok on toiminut hänelle yhtenä työalustana jo useamman vuoden, ja siellä Hakolalla onkin lähes 200 000 seuraajaa. Toinen tärkeä paikka on Instagram, joka on osaltaan ollut mahdollistamassa yrittäjyyttä sekä lopulta osakeyhtiön perustamista että manageria.

Luovassa ja taiteellisessa ympäristössä kasvanut Hakola kuvailee itseään myös idearikkaaksi tyypiksi. Inspiraatio tekemiseen on löytynyt vuosien saatossa ympäriltä, ja pikkuhiljaa oma tapa tuoda luovuutta esiin on lähtenyt muotoutumaan.

Sisällöntuotannon lisäksi Hakola tekee myös näyttelijän töitä sekä opiskelee Voionmaan opiston näyttelijälinjalla. Lasten ja nuorten teatterista alkanut kiinnostus esiintymistä kohtaan on vuosien mittaan siirtynyt kohti elokuva- ja tv-alaa, ja sinne hän myös yhä enemmän tavoittelee.

Vuorottelua alojen välillä

Vaikka näytteleminen sekä some ovat tarjonneet luonnollisen tavan tuoda esiin luovuutta, herkkyyttä ja ideointia, haluaa Hakola olla sekoittamatta niitä liikaa toisiinsa.

Etenkin näyttelijäntöistä puhuttaessa hän painottaa, että kokee tärkeäksi pitää sisällöntuottamisen erillään esimerkiksi koekuvaustilanteessa. Lopulta ne eivät kuitenkaan määrittele toisiaan tai anna eri lähtökohtia, vaikka kyseenalaistavat kommentit muuta välillä väittäisivätkin.

Toiseen suuntaan rajanveto on hieman liukuvampaa, ja somessa Hakolalle tärkeintä on autenttinen, omalta itseltä näyttävä sisältö.

– Haluan jakaa hetket, kun teet ovat kaatuneet pöydälle tai asiat eivät mene ihan putkeen, hän kiteyttää.

Hakola kokeekin, että esimerkiksi adhd:sta johtuvat sattumukset on paljon helpompi kääntää nauruksi, kun jakaessaan ne someen saa samalla useita samaistuvia kommentteja.

Avointa yksityisyyttä

Adhd:n lisäksi hän käsittelee tileillään muitakin, osaltaan ehkä tabuina pidettyjä aiheita arkipäiväisessä kontekstissa.

Kasvaminen avointa keskustelua painottavassa ilmapiirissä on auttanut, ja esimerkiksi endometrioosista tai vähemmistöistä puhumisen hän kokee lähinnä tarpeellisena normalisointina – koskettavathan ne monia muitakin ihmisiä.

Avoimuudesta huolimatta Hakolalla on myös selkeät rajat siihen, mitä somessa näkyy. Esimerkiksi toisiin ihmisiin liittyvät henkilökohtaiset asiat tulee pidettyä usein itsellä. Ehkä tästä syystä hän onkin onnistunut siinä, ettei juuri mikään jaettu asia vuosien varrella ole kaduttanut.

Kasvamista on toki tapahtunut, ja kohta 22 vuotta täyttävä Hakola mieltää, että osaa nykyään ilmaista asioita paremmin ja reagoida kypsemmin satunnaisiin vihakommentteihin kuin 16-vuotiaana.

Kohti omaa juttua

Nuorena aloitettu sisällöntuottaminen on tarjonnut kasvun lisäksi myös paikan seurata sometyön kehitystä konkreettisesti.

Nykyään aloittaminenkin voisi olla vaikeampaa, sillä sisällöt ovat yhä tarkemmin suunniteltuja ja kilpailukeskeisyys kovaa. Sama pätee myös näyttelijäntyöhön. Tästä huolimatta Hakola huomauttaa, että molemmissa yhteisöissä toisten onnistumisista osataan iloita.

Vaikka hän on monesta asiasta somelle kiitollinen, on Hakolan unelma vakiinnuttaa kasvonsa näyttelijänä niin, ettei uskottavuutta joutuisi enää todistelemaan. Siksi Tampereen yliopiston teatteritaiteen tutkinto-ohjelmaan pääseminen onkin seuraava tavoite.

Hakola ei kuitenkaan halua ottaa turhaa stressiä, vaan uskoo kaikella olevan tarkoituksensa. Alan töitä pystyy tekemään monista eri lähtökohdista, eikä näyttelijänkoulutus ole niille vaatimuksena.

– Jos ei nyt pääse, niin sitten mun on tarkoitus tehdä jotain muuta ensi vuosi, tiivistää hän ja uskoo, että kivoimmat jutut ovat vasta tulossa.