Taiteen tohtori Jouni Sarpola on erikoistunut veistotaiteeseen.

Julkista taidetta hallitsevat rajat saattavat aiheuttaa jopa taiteilijan ennakkosensuuria – “Olisi kivaa, jos välillä uskallettaisiin tehdä vähän räväkämpiäkin juttuja”

Julkinen taide tarkoittaa julkisissa tai puolijulkisissa tiloissa, kuten puistoissa ja kirjastoissa, olevaa taidetta. Kuka julkaisukelpoisen taiteen oikein valitsee, ja millä eri tavoilla taidetta voidaan arvottaa?

Taiteilija ja taiteen tohtori Jouni Sarpola ajattelee, että esimerkiksi julkisten rakennushankkeiden prosenttiperiaate on hyvä asia julkisen taiteen kannalta. Prosenttiperiaatetta noudattavat kaupungit siis sitoutuvat käyttämään julkisten rakennushankkeiden rahoituksesta tietyn prosenttiosuuden julkisen taiteen toteuttamiseen. Myös Tampereen kaupunki on noudattanut prosenttiperiaatetta vuodesta 2016 alkaen.

– Toivon, että prosenttiperiaate ei aiheuta sellaista nollasummapeliä, eli että sitä rahaa otetaan sitten pois jostain muualta.

Tampereen taiteilijaseuran teettämän kyselytukimuksen mukaan 75 prosenttia kaupunkilaisista haluaa kuitenkin kohdata arjessaan taidetta. Tampereella on viime vuosina maalattu esimerkiksi sähkönjakokaappeja kirkkain värein.

– Siinä on se kysymys ja ongelma, että mikä on paikan merkitsemistä, ja mikä on paikkojen koristelua ja siistimistä. Mun esteettiseen makuun sellainen kaunistelu ei välttämättä sovi, mutta jos se piristää ihmisiä, niin mikäs siinä, ei siitä ainakaan haittaa ole, Sarpola kuittaa.

Lue keskustelu täältä.