Suomessa on yhä haastavaa olla muslimitaustainen ja kuulua seksuaali- ja sukupuolivähemmistöön. Kuva: Jasmin Sessler / Pixabay

Sateenkaarimuslimit elävät vähemmistönä vähemmistön sisällä – “Koen, että ymmärtämättömyyttä ja hyväksymättömyyttä on joka puolella”

Queer-aktivisti Mire Mroué kokee, että sekä muslimi- että sateenkaariyhteisöissä pitäisi arvostaa moninaisuutta enemmän. Hänen mukaansa Suomen muslimiyhteisöt ovat edelleen melko konservatiivisia, vaikka edistystäkin tapahtuu.

Queer-aktivisti ja Islamia Queeristi -hankkeen perustaja Mire Mroué ei koe voivansa olla täysin oma itsensä heteronormatiivisessa muslimiyhteisöissä. Hänen mukaansa on myös haastavaa olla muslimitaustaisena sateenkaariyhteisöissä.

– Olen välillä joutunut riisumaan omista identiteetin kerrostumista eri yhteisöissä, Mroué toteaa.

Mrouén mukaan muslimiyhteisöissä usein hiljennytään seksuaalisen suuntauksen ja sukupuolen moninaisuudesta. Vaikka Koraanissa ei suoraan kielletä esimerkiksi homoseksuaalisuutta, asenteet ovat yhä konservatiiviset.

Mroué harmittelee sitä, ettei Suomessa esimerkiksi ole yhtään inklusiivista moskeijaa tai rukoushuonetta, johon kaikki ihmiset seksuaaliseen suuntautumiseen, sukupuoleen tai sukupuolen ilmaisuun riippumatta toivotettaisiin tervetulleiksi.

Edit 20.11.2020 klo 12.44. Ingressin sanamuotoja muutettu.

Edit 11.3.2021 klo 15.40. Juttua on muokattu poistamalla audio-osuus.