Harva nainen tienaa jääkiekolla – Valmentaja Linda Leppänen haluaa nostaa naisjääkiekon uudelle tasolle

"Tasa-arvoa kurotaan koko ajan kiinni. Toivottavasti muutaman vuoden sisällä mentäisiin sille tasolle, ettei naisten liigakiekkoilijoiden tarvitse maksaa pelaamisesta."

Jääkiekkovalmentaja Linda Leppäsen nuoruudessa tyttökiekkoa ei vielä tunnettu ja ainoa vaihtoehto oli pelata poikien kanssa. Leppänen muistelee olleensa lähes koko lapsuutensa joukkueen ainoa tyttö. Tämä ei kuitenkaan pitänyt häntä poissa kaukalosta, vaan hän pelasi itsensä naisten maajoukkueeseen asti.

Pelaajauransa jälkeen Leppänen on ottanut tehtäväkseen tamperelaisen naisjääkiekon kehittämisen.

– Peli pitää saada sille tasolle, että sitä halutaan katsoa. Tämä onnistuu kasvattamalla tyttöjoukkueiden pelaajamäärää ja harrastusmahdollisuuksia.

Ilveksen naisten edustusjoukkueen valmentajana Leppänen tienaa ensimmäistä kertaa jääkiekolla elantonsa. Tämä ei ole itsestäänselvyys edes maajoukkuetasolla. Naiselle ammattiurheilu ja -valmennus on erilaista kuin miehille. Leppäsen mukaan naiskiekkoilijana täytyy varmistaa toimeentulo myös uran jälkeen.

– Lisäksi naispelaajana täytyy miettiä myös perheen perustamista ja huippu-urheiluun palaamista sen jälkeen.

Samoin kuin pelaaminen, ammattivalmentaminen on kokopäivätyö, joka syö ison osan Leppäsen vapaa-ajasta. Toisinaan lasten iltatoimet jäävät välistä pelimatkojen takia.

– Toisaalta uskon olevani parempi äiti, sillä kun olen lasteni kanssa, jaksan touhuta heidän kanssaan täysillä, koska saan tehdä työkseni sitä mistä pidän.