Hämeenpuistossa sijaitseva kukkakauppa Opuntia on perustettu vuonna 2014. Elina Koski viihtyy kasvien ympäröimänä.

Kuvataiteilijan kukkakaupassa kaktukset kukoistavat – Visuaalisuus kiinnostaa koronan aikaan kotonakin

Kukkien ja viherkasvien menekki on kasvanut huimasti koronapandemian aikana, kertoo floristimestari Elina Koski. Ihmisiä kiinnostaa oman kodin visuaalisuus nyt, kun siellä vietetään suurin osa ajasta.

Floristimestari ja kuvataiteilija Elina Koski pitää yhdessä puolisonsa kanssa kukkakauppa Opuntiaa Hämeenpuistossa Tampereella. Opuntia on erikoistunut kaktuksien myyntiin.

Kaupan erikoisuutena ovat myös katosta roikkuvat kokedamat, eli japanilaiset sammalpalloihin tehdyt istutukset. Kasvit juurtuvat palloon, ja niitä kastellaan upottamalla koko pallo veteen.

Koski kertoo kiinnostuksensa kasveihin olevan peräisin perheeltään. Hänen vanhempansa ovat puutarhureita, ja muukin suku on viljelijöitä.

Kasvit ja niiden hoitamisen hän kokee rauhoittavaksi.

Myrtillocactus geometrizans cv. fukurokuryuzinboku, tutummin rintakaktus, on yksi Opuntian harvinaisimmista kaktuksista.

– Tarvitsen kasveja ympärilleni. Tykkään seurata niiden kasvua, ja ne ovat kauniita.

Kotiin etsitään villiä menoa ja viidakkomaisuutta

Vaikka lukemattomat yritykset ovat kärsineet koronapandemian vuoksi mittavia tappioita, kasvien myynti on Kosken mukaan korona-aikana lisääntynyt paljon.

Koska ihmiset viettävät paljon aikaa kotona, on tärkeää tehdä koti viihtyisäksi. Nyt koteihin kaivataan viherkasveja ja leikkokukkia. Kesällä taas pihoja laitettiin kauniiksi.

Tällä hetkellä koteihin etsitään viidakkomaista estetiikkaa.

– Meillä ainakin käy paljon ihmisiä, jotka haluavat viidakkoa ja rehevyyttä ympärilleen. Vähän sellaista villiä menoa.

Kaktukset ovat helppoutensa vuoksi suosittuja kasveja. Veistoksellisuudessaan ne sopivat pelkistetympäänkin kotiin. Myös Koski nauttii kaktuksista.

– Ne ovat karuja, hassuja ja outoja. Etenkin vanhoissa kasveissa on tunnelmaa ja persoonallisuutta.

Tummaa melankolisuutta ja eksoottisia kasveja

Koski on opiskellut nuorempana kuvataiteilijaksi. Opuntian seinää koristaa yksi iso taulu, jonka hän on maalannut jo kaupan alkuaikoina. Tilaa olisi useammallekin taululle, mutta viime aikoina Koskella ei ole ollut aikaa maalata.

Välimerellinen ilmapiiri ja voimakkaat muodot ovat Kosken mieleen. Opuntian muuttumattomaan tyyliin kuuluu tumma melankolisuus.

– Täällä on aina sama tunnelma. Joulunakin puetaan vain pipot päähän kaktuksille.

Koski suhtautuu kasveihin intohimolla. Opuntia ei ole vain kauppa, vaan elämäntapa.

Koski inspiroituu luonnosta, etenkin metsästä löytyvistä sävyistä. Portugalissa ja Italiassa vietetyt vuodet taas näkyvät kaupassa saviruukkujen ja eksoottisten kasvien muodossa.

Viime aikoina Koskea ovat alkaneet kiinnostaa myös kuivakukat, joista voisi tehdä erilaisia asetelmia seinälle ja kattoon. Hän haaveilee myös kuivakukkakurssien pitämisestä, mutta arvelee toteutuksen jäävän ensi vuoteen.

Opuntiassa vallitseva rehevyys jatkuu Kosken kotona.

– Voitaisiin yhtä hyvin perustaa kotiin haarakonttori. Kesällä kasvien ulkoillessa on mukavan väljää, mutta talvella tulee melkein ahdasta.