Ruusu Leppänen haluaa parantaa naisten asemaa moottoriurheilussa. – #Asiallinen-kampanjassa tiivistyy pitkäaikainen tavoitteeni, hän kuvaa.

Nainen kohtaa moottoriurheilussa jatkuvasti ennakkoluuloja – somevaikuttaja Ruusu Leppänen uskaltaa puhua asenteista ääneen

– Et tule pääsemään sillä metriäkään eteenpäin, kaverit kommentoivat, kun Ruusu Leppänen, 19, alkoi aikoinaan haaveilla omasta moposta. Nyt Leppänen näyttää sosiaalisessa mediassa moottoriurheilusta kiinnostuneille tytöille, että he kuuluvat lajin pariin yhtä hyvin kuin pojatkin.

Kun Ruusu Leppänen aloitti moottoriurheilun, vaikutti siltä, että lajissa naiset nähtiin vain autoliikkeiden seinille ripustettujen naiskalentereiden kautta. Kalenterikuvissa naiset keikistelevät moottoriajoneuvojen päällä tai vierellä yllään alusvaatteet, jos niitäkään.

Leppästä kuvat ärsyttivät ja kuvottivat – ne olivat osasyy siihen, ettei häntä otettu vakavasti. Alalla toistuvat ajattelumallit haastoivat harrastamista alusta asti. Messukojulla puhe kohdistettiin miespuoliselle kaverille, tallilla painepesuri ojennettiin Leppäsen ohi.

Silti vauhti ja meininki sytyttivät kipinän moottoriurheiluun.

– Se täytti jotain, mitä oli etsinyt aina.

Mopohurahduksesta Youtube-suosioon

Heti mopoista innostuttuaan Leppänen alkoi myös kuvata harrastuksestaan videoita Youtubeen. Nyt Leppänen tekee videoita neljättä vuotta Ruusukukkane-kanavallaan. Kanavan suosituimmilla videoilla on satojatuhansia katselukertoja.

Yleisöä ovat moottoriurheilusta ja mopoista kiinnostuneet nuoret ympäri Suomen. Suurin osa heistä on 10–15-vuotiaita poikia. Leppänen kuitenkin arvioi, että lajista kiinnostuneiden tyttöjen määrä kasvaa koko ajan.

Videoiden sisältö pyörii moottoriajoneuvojen ympärillä, tallentaa nuorten mopomiittejä ja pyrkii viihdyttämään. Halu rikkoa stereotypioita naisista moottoriurheilussa on alusta asti kulkenut mukana, mutta kesti pitkään, ennen kuin Leppänen puhui sosiaalisen median kanavillaan aiheesta suoraan. Oli helppo ajatella, että joku muu ottaisi asian hoidettavakseen.

#Asiallinen vaatii arvostusta

Suomalaisen moottoriurheilun piireissä näytti kuitenkin siltä, ettei kukaan ollut vielä avannut suutaan. Jonkun täytysi olla se ensimmäinen, Leppänen ymmärsi.

Leppänen tietää vastassa olevan syvälle juurtuneita asenteita, jotka eivät muutu hetkessä tai yhden ihmisen voimalla. Hän uskoo, että kun suu on kerran avattu ja keskustelu käynnistetty, muutos lähtee leviämään.

– Koen, että minut on luotu uimaan vastavirtaan.

Vaikka vastaanotto on usein ennakkoluuloinen, samojen ongelmien kanssa kamppailevilta tullut palaute kannustaa jatkamaan. Arvostuksen puute ja ennakkoluulot toistuvat alaa harrastavien tyttöjen kertomuksissa – samat kokemukset, joita Leppänen on itsekin kahlannut läpi.

Nyt Leppänen on aloittanut #Asiallinen-kampanjan, jonka tarkoituksena on edistää naisten asemaa moottoriurheilussa. Naiskalenterit on aika irrottaa seiniltä, Leppänen ajattelee. Kampanjan toive on, että esineellistämisen sijaan voitaisiin keskittyä osaamiseen ja asenteeseen.

– Ei tuomittaisi, vaan tuettaisiin, Leppänen korostaa.