Työelämän tutkija Pasi Pyöriä.

Alan vaihtaminen on rohkeaa ja riskaabelia puuhaa – ”Se on vaatinut vuosien kypsyttelyä. Nyt oli se hetki”

Noin 60 prosenttia suomalaisista työssäkäyvistä henkilöistä vaihtaa alaa uransa aikana, selviää Tilastokeskuksen vuoden 2018 työolotutkimuksesta. Vilkkainta liikkuvuus on muun muassa palvelualoilla ja erityisesti naisten keskuudessa.

Alan vaihtajien ja uudelleenkouluttautujien määrä on pysynyt samalla tasolla jo vuodesta 1977 lähtien. Työelämän tutkija Pasi Pyöriä ei koronasta huolimatta odota yllättäviä käänteitä tulevaisuudessakaan.

– Alanvaihdokset kuuluvat työmarkkinoiden dynamiikkaan, tällaista liikehdintää on ollut aina. Jos kouluttaudut tiettyyn tehtävään, niin sinulla on aika spesifi koulutus, minkä saavuttaminen on kestänyt vuosia. Se on aikamoinen riski – ja epävarma investointi – jos kokonaan vaihtaa alaa, Pyöriä pohtii.

Aikuiselämään sopivaa opiskelua

Rohkeita investoijia Suomesta löytyy. Tampereen aikuiskoulutuskeskuksessa hoitoalan kouluttajana toimiva Anu Matilainen kertoo kaikilla ryhmänsä opiskelijoilla olevan jo aikaisempi tutkinto taskussa. Opiskelijoiden keski-ikä on yli 40 vuotta ja Matilainen kokee, että uskallusta lähteä opiskelemaan on nykyään enemmän kuin aiemmin. Hän korostaa aikuiskoulutuksen roolia siinä, että opinnoista pyritään tekemään mahdollisimman joustavia ja sopivia aikuiselämän muuttuvaan luonteeseen.

Matilaisen opeissa on tällä hetkellä muun muassa 39-vuotias Heidi Hirvonen. Hän päätti 15-vuotisen lentoemännän uransa koronan vauhdittamana ja opiskelee nyt lähihoitajaksi.

– Idea ja ajatus hoitajan ammatista on ollut aina, mutta se on vaatinut vuosien kypsyttelyä. Työnantajani näytti vihreää valoa, että ilman muuta lähdet opiskelemaan, kun maailman tilanne on tällainen. Nyt oli se hetki.

Sekä Matilainen että Hirvonen ovat samaa mieltä siitä, että suurin motivaatio koulun penkille palaamisessa on työn mielekkyys ja itsensä kehittäminen – ei raha tai titteli.

Kouluttaja Anu Matilainen ja hoitoalan opiskelija Heidi Hirvonen.

Vaihtelevuus on etu ja välttämättömyys

Pyöriä näkee ammattien olevan luonteeltaan pysyviä niin nyt kuin jatkossakin. Osaamisvaatimusten kehittyessä muutoksia on toki odotettavissa töiden sisältö- ja tehtävätasolla, mutta hurjimpiin tulevaisuuden visioihin Pyöriä kehottaa suhtautumaan varovaisesti. Kouluttautumiseen hän kannustaa, ajatellen sekä yhteiskunnan että yksilön etua.

– On välttämätöntä, että työmarkkinoilla on liikkuvuutta. Jos kaikki ihmiset jämähtäisivät paikoilleen, niin silloin ei syntyisi mitään uutta. Koko yhteiskunta alkaisi taantua.

Ovatko tamperelaiset vilkkaita alanvaihtajia? Kuuntele gallup tästä.