Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistykselle tiineenä saapunut Nemu-kissa on hoidossa tilapäiskotiin sijoitettuna, kunnes sen pennut ovat tarpeeksi vanhoja ja sille löytyy sopiva vakituinen koti.

Korona-ajan lemmikkibuumi on näkynyt Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistyksellä – erityisesti koirien kysyntä on räjähtänyt käsiin

Ihmisten haaveet saada kotiin eläinystävä ovat merkinneet valtavaa tulvaa yhteydenottoja kodittomista koirista ja pentutehtailun lisääntymistä, mutta kodittomia kissoja on edelleen paljon.

Koronapandemia on lisännyt suomalaisten yksinäisyyttä ja kotona vietettyä aikaa. Tämä on saanut monen haaveilemaan lemmikistä seuralaiseksi. Pirkanmaan eläinsuojeluyhdistys PESUn tiedottaja ja koirakoordinaattori Hämy Rintala tekee vapaaehtoistyötä kodittomien eläinten parissa. Hän kertoo, että yhdistyksen toiminnassa korona-ajan lemmikinhankintabuumi on näkynyt selvästi – etenkin koirapuolella.

– Kun korona alkoi, koirapuolen tilanne räjähti käsiin. Minulle tuli kymmeniä puheluita päivässä kysellen koirista, vaikkei nettisivuilla ollut yhtään adoptoitavaa koiraa.

Pirkanmaalla, kuten koko maassa, suurin osa kodittomista eläimistä on kissoja. Niiden adoptiosta kiinnostuneiden määrään ei ole tullut yhtä selkeää muutosta: puhelinsoitot lisääntyivät pandemian alussa jonkin verran, mutta kotia etsiviä kissoja on edelleen runsaasti.
Rintalan mukaan isoin ongelma uusille lemmikinomistajille koronan aikana on ollut se, että etenkin koirien hankinta on ollut vaikeaa.

– Koirille on ollut niin paljon kysyntää, että tarjonta on lisääntynyt pentutehtailun muodossa. Sellainen toiminta on usein epärehellistä. On tullut tapauksia, joissa on ostettu kiireessä netti-ilmoituksen perusteella pieni seurakoiran pentu, mutta pennusta onkin kasvanut iso, vauhdikas koira, jota ei olla valmiita hoitamaan.

Pörröiset, valkoharmaankirjavat kissanpennut, Matcha ja Chai, katselevat toisiaan.
Kissanpennut Matcha ja Chai ovat kasvaneet PESUn tilapäiskodissa reippaiksi ja ihmisläheisiksi kavereiksi. Tilapäiskotitoiminnassa vapaaehtoiset ihmiset hoitavat eläimiä, kunnes ne ovat valmiita adoptoitaviksi. Koirille kodit löytyvät kaikista nopeimmin, mutta myös söpöt kissanpennut ovat suosittuja adoptoitavia.

Eläimille toivotaan pitkäaikaisia koteja

Kun Moreenimedia kysyi tamperelaisilta gallupissa, mitä ajatuksia lemmikkibuumi herättää, esille nousi huolestuneisuutta. Vastaajat pelkäsivät, että ihmiset hankkivat lemmikkejä hetken mielijohteesta eivätkä kykene huolehtimaan niistä tavallisessa arjessa.

Hämy Rintalan mukaan eläinsuojeluyhdistykselläkin on pelätty, että pandemian jälkeen tulee aalto lemmikeistään luopuvia ihmisiä. Vielä tällaista ilmiötä ei kuitenkaan ole havaittu, vaikka lemmikkibuumi on alkanut laantua. Rintala toivoo, että valistus on mennyt perille ja useimmat ihmiset ovat todella miettineet eläimen hankinnan kunnolla läpi.

PESUn korona-ajan haasteita on lisännyt monenlaisen varainkeruutoiminnan joutuminen tauolle. Niinpä lahjoitukset ovat yhdistykselle erityisesti nyt kultaakin kalliimpia.

– Jokainen on myös tervetullut mukaan toimintaan! Melkein kaikenlaisia taitoja voidaan hyödyntää, haluaa sitten kiertää kouluilla kertomassa eläinsuojelusta, ottaa kissan tilapäiskotiin luoksensa, kutoa sukkia varainkeruuseen tai tehdä graafikkona mainosmateriaalia, kertoo Rintala.

Katso videolta, millaisia muutoksia korona-aika on tuonut koiran omistamiseen.

 

Mitä ajatuksia tamperelaisilla on lemmikkibuumista? Kuuntele gallup täältä.