“Aika usein on juomapelejä, missä pitää juoda, jos haluaa osallistua” – Paineet alkoholin käytöstä opiskelijayhteisössä ovat yhä voimissaan

Moreenimedia selvitti gallupissa, millaisia kokemuksia Tampereen yliopiston opiskelijoilla on juomiseen liittyen. Vaikka korkeakouluopiskelijoiden alkoholinkulutus on vähentynyt, humalahakuisuuden rooli nähtiin yhä suurena.

Alkoholin ja opiskelijoiden liitto on suomalaisessa opiskelijakulttuurissa perinteisesti vahva, vaikka kännikeskeisyyden murtuminen on nähtävissä opiskelijoiden alkoholinkulutuksen vähenemisenä. Juomiseen liittyvät paineet kuitenkin elävät yhä, ainakin Salla Yli-Rostin, 28, Henrik Rantalan, 23, ja Aurora Luukkasen, 20, mielestä.

Kolme Tampereen yliopiston opiskelijaa kertoi Moreenimedialle, millaisia kokemuksia heillä on alkoholin käytöstä oman ainejärjestönsä tapahtumissa. Kaikki vastaajat olivat yhtä mieltä siitä, että paineita on olemassa, vaikka ne eivät osuisi omalle kohdalle.

– Kyllä mä oon kokenut painetta. Ensimmäisen opiskeluvuoteni aikana olen kuitenkin oppinut vastustamaan sitä. Aika usein on kuitenkin juomapelejä, missä pitää juoda, jos haluaa osallistua. Tai ei ole järkeä osallistua, jos ei juo, kertoo kestävää kaupunkikehittämistä opiskeleva Luukkanen.

Myös politiikan tutkimuksen opiskelija Rantala on alkanut pohtimaan omaa juomistaan enemmän.

– En periaatteessa ole kokenut paineita. Välillä tulee mietittyä, onko itselläni tapahtumissa yhtä hauskaa raittiina. Kai siinä on se pieni ajatus taustalla, ja siksi tulee juotua alkoholia tapahtumissa.

Saija Yli-Rosti, 28
Aurora Luukkanen, 20
Henrik Rantala, 23

Lue gallup kokonaisuudessaan tästä.

Millainen vaikutus koronapandemialla on ollut korkeakoululaisten alkoholin käyttöön? Lue puheenaiheuutinen tästä.