Opiskelijat kippistävät Sorsapuistossa fukseille järjestetyllä rastikierroksella.

”Jos tapahtumaa ei olisi ilman alkoholia, kannattaako sitä järjestää?” – Darravapaa-yhteisön perustajajäsen ja muut opiskelijat kertovat, millaista juominen on haalaripiireissä

Koronapandemian aiheuttama opiskelijatapahtumien peruuntuminen sai korkeakoululaiset pohtimaan omaa suhdettaan juomiseen.

YTHS:n terveystutkimuksen mukaan korkeakouluopiskelijoiden alkoholin käyttö on vähentynyt korona-aikana kolmanneksella. Tapahtumien puute on herätellyt myös Moreenimedian haastattelemia Tampereen yliopiston opiskelijoita pohtimaan omaa suhdetta juomiseen, vaikka alkoholin käytön vähentäneiden ja lopettaneiden määrä on ollut tasaisessa kasvussa jo pitkään.

Instagramissa reilut 17 000 seuraajaa kerännyt Darravapaa-tili tarjoaa vertaistukea alkoholittomille ja alkoholin käyttöä vähentäneille henkilöille. Helsingin yliopistossa sosiologiaa opiskeleva Laura Wathén, 29, perusti yhteisön ystävänsä Katri Ylisen, 30, kanssa, ja se on saanut runsaasti myönteistä palautetta etenkin nuorilta aikuisilta.

Wathén laittoi korkin kiinni 19-vuotiaana ja on ollut avoin raittiudestaan opintojensa alusta lähtien. Kuusi vuotta opiskellut Wathén on havainnut jonkinasteista asennemuutosta alkoholia kohtaan, kun hän on jutellut entisten opiskelija-aktiivien kanssa.

– He ihmettelevät, miksi nykyajan opiskelijat eivät juo. Myös kummalliset perinteet, kuten viinapullon kiertäminen kokouspöydässä, ovat poistumassa.

Katri Ylisen ja Laura Wathénin (oikealla) mielestä myös absolutisteilla pitäisi olla tervetullut olo opiskelijarientoihin. Kuva: Salla Merikukka

Vankat ryyppyperinteet murtumassa

Koronapandemian aiheuttama tapahtumien peruuntuminen vähensi tietotekniikan opiskelija Inka Rantasen, 22, alkoholinkäyttöä merkittävästi. Hän alkoi viime vuoden aikana kyseenalaistaa alkoholin roolia opiskelijayhteisössä sekä omia juomatottumuksiaan.

– Olen havainnut vastaavanlaista ajattelua kaveripiirissäni. Siitä on tullut tapa, että kokoonnutaan iltaisin ja otetaan pari lonkeroa.

Lääketieteen opiskelija Melina Ojalan, 24, mielestä alkoholittomat opiskelijat otetaan tiedekunnassa suhteellisen hyvin huomioon. Kolmatta vuottaan opiskeleva Ojala kuitenkin painottaa, että ei voi puhua muiden puolesta.

– Vaikka en ole itse nähnyt painostusta juomiseen, joku on voinut toki kokea sitä. Joissain bileissä käytetään aika reilusti alkoholia, ja kaikki eivät viihdy kännisten seurassa.

Vastuu turvallisista tapahtumista kuuluu jokaiselle

Wathén ei ole juurikaan kokenut juomiseen liittyvää painostusta, mutta sitäkin enemmän kyseenalaistusta. Hänen mukaansa opiskelijabileissä oletus on, että jokainen juo ja siitä täytyy erikseen kieltäytyä.

Heti opintojensa alussa Wathén otti ohjat omiin käsiinsä, ja ryhtyi sosiologian opiskelijoiden ainejärjestö Kannunvalajien tapahtumavastaavaksi. Hän halusi varmistaa, että kaikilla on tapahtumissa turvallinen olo.

– Järjestöillä, tuutoreilla ja ihan jokaisella opiskelijalla on paikkansa tehdä parempaa opiskelijayhteisöä. On hyvä kysyä, jos tapahtumaa ei olisi ilman alkoholia, kannattaako sitä järjestää?

Pääset kuuntelemaan lisää kokemuksia tamperelaisopiskelijoiden alkoholinkäytöstä tästä.

Katso videolta, millaisia alkoholittomia juomavaihtoehtoja ostoskoreihin päätyy ja mitkä tuoteryhmät ovat erityisessä nosteessa.