Anitta Ahonen on tehnyt stand up -komiikkaa ammatikseen yli 15 vuotta.

“Viime viikollakin mies tuli sanomaan minulle ennen keikkaa, etteivät naiset voi olla hauskoja” – Stand up -komiikan veteraani Anitta Ahonen näkee alan kuitenkin naisistuvan

Iso A laukoo lavalla vitsejä niin syövästä kuin kehitysvammaisuudestakin. Räväkkä nainen on raivannut itselleen tilaa miesten hallitsemalta alalta.

Fuck this shit, viestittävät Anitta Ahosen korvakorut. Kun kassin syövereistä nousee vielä vaginakoristeinen meikkipussi, Tammelan Rivo-Riitta -lisänimi alkaa vaikuttaa osuvalta.

Hetki odottelua tutun keikkapaikan edustalla, ja Ahonen on jo ehtinyt kuulla satunnaisen kadunkulkijan vastoinkäymisistä.

– Tässähän saa olla sivutoiminen diakonissa, hän murjaisee.

Juuri oman elämän vastoinkäymisistä ammentuu Ahosen huumori. Penkkirivit purskahtavat nauruun, kun koomikko käsittelee sairastamaansa syöpää, veljensä kehitysvammaa ja kuollutta äitiään.

Nettisivuillaan Anitta Ahonen kuvailee itseään Suomen rääväsuisimmaksi koomikoksi. Silti ihmiset yllättyvät toisinaan siitä, että nainen kiroilee.

Olisiko miehenä helpompaa?

Ahonen kertoo alan olevan yhä miesvaltainen. Hän joutuu edelleen kokemaan vähättelyä ja todistelemaan osaamistaan. Ahonen pohtii, olisiko edennyt urallaan nopeammin, jos olisi mies.

– Viime viikollakin mies tuli sanomaan minulle ennen keikkaa, etteivät naiset voi olla hauskoja.

Ala on kuitenkin naisistumassa. Ahonen on järjestänyt yli 20 stand up -kurssia, ja osallistujista noin 80 prosenttia on ollut naisia.

Vuoteen 2017 asti Vuoden stand up -tulokas -kilpailun oli voittanut nainen vain kerran. Sen jälkeen kilpailu on järjestetty kahdesti, ja molempina vuosina voittaja on ollut nainen.

– Ennen olin monesti ainoa naisesiintyjä koko iltana. Nykyään on mahdollista, että tapahtumassa esiintyy pelkästään naisia.