Juulia Jaakolan kommentti: Kaikki polut korkeakouluun ovat yhtä arvokkaita – Omien lähtökohtien tutkiskelu avaa silmiä epäreilulle todellisuudelle

Kuvassa toimittaja Juulia Jaakola.
Juulia Jaakola

Koulutusvalintojen periytyvyys on tiukasti kiinnittyneenä suomalaiseen yhteiskuntaan. Ilmiö elää vahvana, eikä usein tule ajatelleeksi kuinka paljon vanhempien valinnat sanelevat monien nuorten tulevaisuutta. Tilastojen todennäköisyydet luovat vääristynyttä mielikuvaa siitä, kenellä on mahdollisuus päästä korkeakouluun.

En ole aikaisemmin pysähtynyt pohtimaan sitä, kuinka usein olen yliopistossa jutellut ihmisten kanssa omista lähtökohdistamme. Etenkään sellaisten kanssa, joiden perheen koulutustausta poikkeaa omastani merkittävästi. Ymmärrän kyllä mistä tämä voi johtua – perheen matalasta koulutus- tai tulotasosta saattaa olla akateemisessa ympäristössä vaikeaa puhua ääneen.

Valtamediassa riittää niitä tarinoita, joissa menestymisen takana ovat olleet autuaat lähtökohdat, minkä siivittämänä on pystytty tähtäämään korkealle opinnoissa ja uralla.

Siksi on tärkeää, että mediassa nostetaan esille niiden ihmisten tarinoita, jotka ovat kaikista todennäköisyyksistä ja haastavista lähtökohdista huolimatta ponnistaneet pitkälle elämässään. Näillä tarinoilla valetaan uskoa niihin, jotka vielä kipuilevat oman taustansa ja pystyvyytensä kanssa.

Millaisia vaikutuksia koulutusvalintojen periytymisellä on korkeakoulutuksen tasa-arvon kannalta? Lue lisää täältä.