Professori Pekka Isotalus uskoo vaikuttajien aseman korostuvan yhteiskunnallisessa tiedonvälityksessä. Kuva: Sini Lukka

Sosiaalinen media muovaa parasosiaalisen suhteen määritelmää – ”Vuorovaikutus mediapersoonan kanssa ei ole enää vain kuviteltua”

Parasosiaalinen suhde on perinteisesti määritelty katsojan yksipuolisena suhteena mediahenkilöön, mutta sosiaalisen median alustat ovat muovanneet suhteen sääntöjä vastaamaan enemmän omia käyttömekanismejaan. Millainen on parasosiaalinen suhde sosiaalisen median vaikuttajan ja seuraajan välillä?

Perinteiseen mediaan pohjautuvien parasosiaalisten suhteiden ydin on aina ollut oikean vuorovaikutuksen puuttumisessa. Nykyään mediavälitteisiä suhteita solmitaan etenkin sosiaalisen median vaikuttajiin, eikä suhteen yksipuolisuus voi enää täysin toteutua yhteisöllisillä alustoilla.

– Sosiaalisessa mediassa oikea vuorovaikutus on periaatteessa mahdollista mediasta tutun henkilön kanssa, toteaa Tampereen yliopiston viestinnän professori Pekka Isotalus.

Isotalus korostaa, että sosiaalisen median vaikuttajan ja seuraajan välinen vuorovaikutus on silti hyvin rajoittunutta, ja siksi parasosiaalisen suhteen termi on edelleen perusteltu.

Viime aikoina sosiaalisen median vaikuttajat ovat käyttäneet entistä enemmän yhteiskunnallista vaikutusvaltaa ja ottaneet osaa viranomaisviestintään. Professori Pekka Isotalus uskoo, että tulevaisuudessa sosiaalisen median vaikuttajat voivat olla entistä merkittävämpi osa yhteiskunnallista tiedonvälitystä.

– Viralliset tahot ovat vasta nyt oivaltaneet vaikuttajien keskeisen aseman nuorten elämässä. Perinteisen median ja perinteisten mediahenkilöiden merkitysten romuttuessa sosiaalisen median henkilöt nousevat entistä tärkeämpään asemaan yhteiskunnallisessa tiedonvälityksessä.

Kuuntele koko keskustelu alta. Keskustelusta on saatavilla myös tekstiversio.