Keskivertovuotajalla kuluu elämänsä aikana jopa 6000 euroa kuukautisiin, mutta tamponivero on ja pysyy – ”On aika avata silmät ja tarttua toimeen”

Kuukautissuojien veroprosentin laskeminen on yksi keino vähentää eriarvoisuutta ja lisätä saavutettavuutta kaikille suojia tarvitseville. EU:n jäsenmaita kehotettiin laskemaan kuukautissuojien verotusta jo kolme vuotta sitten, mutta Suomessa asia ei ole muuttunut.

Suomalaiset maksavat edelleen korkeaa tamponiveroa Euroopan parlamentin kehotuksesta huolimatta. Kuukautissuojien arvonlisävero on tällä hetkellä 24 prosenttia, vaikka terveyden kannalta yhtä olennaisten lääkevalmisteiden veroprosentti on vain kymmenen. Vuonna 2019 Euroopan parlamentti totesi, että kuukautisköyhyys on todellinen ja jatkuva ongelma EU:ssa, ja kehotti jäsenmaita täten poistamaan tamponiveron.

Kuukautisiin kuluu keskivertovuotajan elämän aikana jopa 6000 euroa. Kuukausitasolla summa liikkuu usein 10 ja 20 euron välillä, riippuen yksilön kuukautiskierrosta, vuodon runsaudesta ja sen kestosta. Tamponivero on sukupuolittunut ongelma, joka ylläpitää eriarvoisuutta ja tietää vuotajalle rahanmenoa joka kuukausi vuosikymmenien ajan.

Jos kuukautissuojien arvonlisävero tippuisi 24 prosentista 10 prosenttiin, valtio menettäisi 0,02 prosenttia alv-tuotoista. Keskivertovuotajan käteen jäisi kuukaudessa 20 prosenttia enemmän siitä, mitä hänellä nyt kuluu kuukautissuojiin. Kukkaroiden häviö- ja voittosumma on laskettu vuositasolla.

Pienituloiset jäävät huomiotta

Naisjärjestöjen Keskusliitto tekee töitä kuukautisköyhyyden poistamisen eteen Suomessa. Vaikuttamisen suunnittelija Merja Kähkösen mielestä on hyvä kysymys, miksei Suomessa ole vielä päästy asiassa eteenpäin.

– Ongelma koskee erityisesti pienituloisia, minkä vuoksi kaikki eivät ehkä ole vielä hahmottaneet, kuinka isosta ja vaikeasta asiasta kuukautisköyhyydessä voi olla kyse heille, jotka sitä kokevat. Kuukautisköyhyys voi vakavalla tavalla rajoittaa mahdollisuuksia osallistua yhteiskuntaan, aivan kuten köyhyys yleensä.

Moni maa Suomea edellä

Välttämättömien hygieniatuotteiden korkea verotus on aiheuttanut mielenilmauksia ja herättänyt keskustelua monessa maassa, ja ongelman laajuuteen on hiljalleen alettu herätä. Esimerkiksi Keniassa, Uudessa-Seelannissa, joissain USA:n osavaltioissa ja Zambiassa on jo muutaman vuoden ajan jaettu suojia nuorille ilmaiseksi kouluissa. Marraskuussa 2020 Skotlanti ilmoitti olevansa ensimmäinen valtio, joka takaa ilmaiset kuukautissuojat kaikille niitä tarvitseville, iästä huolimatta.

– Nykyisellään kuukautistuotteet ovat kohtuuttoman kalliita erityisesti nuorille naisille ja tytöille. Veromuutoksen vaikutukset valtiontalouteen olisivat pienet, mutta naisen henkilökohtaiseen talouteen suuret. On aika avata silmät sille, että kuukautisköyhyys on läsnä myös hyvinvointi-Suomessamme, ja tarttua toimeen, sanoo Kähkönen.

Moreenimedia selvitti, mitä kuukautisköyhyydestä tiedetään. Kuuntele gallup täältä.

Grafiikka: Emma Lillqvist Design: Freepik, Sentavio