Kuukautisköyhyys on tuttu termi, mutta konkretiaa kaivataan – “Saakohan suojia leipäjonoista?”

Kuinka yleistä kuukautisköyhyys on, kuinka paljon siitä tiedetään? Termi tarkoittaa sitä, että kuukautissuojia tarvitsevalla ei ole varaa hankkia niitä. Ongelma on saavutettavuuskysymys, joka ylläpitää eriarvoisuutta.

Moreenimedian gallupiin kuukautisköyhyydestä vastasivat Tuuli Kontiainen, Taneli Laaksonen ja Reetta Sihto. Kahdelle termi on entuudestaan tuttu, mutta sen tarkempaa tietoa itse ongelmasta ei ole.

Kaikki vastaajat pitävät tärkeänä sitä, että välttämättömiä hygieniatuotteita olisi jokaisen niitä tarvitsevan saatavilla, taloudellisesta tilanteesta huolimatta. Suojien jakamista ilmaiseksi pidetään varteenotettavana keinona vaikuttaa kuukautisköyhyyteen.

– Mun mielestä kuukautissuojen ja tamponien saaminen edes jotain kautta olisi ihan itsestäänselvä asia, sanoo Taneli Laaksonen.

– Usein ilmaiseksi jaettavien tavaroiden kohdalla tulee vastaan se kysymys, että kuka “ansaitsee” vastaanottaa asioita ilmaiseksi ja kuka ei. Tässä ei kuitenkaan ehkä tarvitsisi miettiä sitä, pohtii Reetta Sihto.

Tuuli Kontiainen
Taneli Laaksonen
Reetta Sihto

Kuuntele gallup tästä:

Lue gallup tästä.

Suomi ei ole EU:n kehotuksesta huolimatta vielä laskenutkaan tamponiveroa, lue koko juttu tästä.