Ruudun ääressä vietetty aika vain lisääntyy tulevaisuudessa. Kuvituskuva.

Netflix ei riistä aikaa tv-kanavien katsomisesta – “Vallalla on käsitys, että uudenlaiset palvelut ja perinteinen telkkari olisivat ristiriidassa keskenään”

Televisioruudun käyttöaika on lisääntynyt, vaikka televisiokanavien katseluaika on viime vuosina pysynyt melko samana.

Yli 60 prosenttia suomalaisista käyttää jotain suoratoistopalvelua. Perinteisen tv:n ääressä vietetty aika pysyy kuitenkin samana. Television katselu ei ole vähentynyt radikaalisti viime vuosina, vaikka yleinen käsitys niin antaisi olettaa.

– Tilastot eivät sitä käsitystä tue. Perinteinen televisio pitää pintansa. Suomessa jopa 94 prosentilla kotitalouksista on telkkari, kertoo Katja Laine tietoliikenteen ja tietotekniikan keskusliitto FiCom ry:stä.

Laineen mukaan suoratoistopalvelut ovat synnyttäneet uusia ilmiöitä, kuten sarjojen ahmimisen, jota ei voi perinteistä televisiota katsellessa tehdä.

– 40 prosenttia suoratoistopalveluiden käyttäjistä maksaa enemmän kuin yhdestä palvelusta.

Ehkä yksilöllisyyden eetos yhteiskunnassamme ajaa meitä siihen, että haluamme itse päättää, mitä katsomme ja milloin.

Nykyään tv-ruutua käytetään Laineen mukaan lineaarisen television katselun lisäksi muuhunkin viihtymiseen, kuten pelaamiseen.

– Suurin osa meistä istuu siellä sohvalla ja katsoo telkkaria. Vallalla on käsitys, että uudenlaiset palvelut ja perinteinen telkkari olisivat ristiriidassa keskenään. Itse koen, että ne voivat myös tukea toisiaan.

Lähde: Digitaaliset elämäntavat -tutkimus 2021, DNA

Eniten televisiota katsovat eläkeläiset

Suomalainen katsoo televisiota keskimäärin kaksi ja puoli tuntia päivittäin. Määrä on vähentynyt viiden viime vuoden aikana vain viidellä minuutilla.

– Jos perinteisen television katsomiseen lisätään muu tv-ruudun ääressä vietetty aika, kokonaismäärä nousee kolmeen tuntiin ja 37 minuuttiin, Laine täsmentää.

Laine toteaa, että television katsominen on hyvin ikäriippuvaista.

– Kaikkein eniten tv:tä katsovat yli 65-vuotiaat, jopa viisi tuntia päivässä. Vastapainoksi nuoret eli 10–24-vuotiaat katsovat telkkaria vähiten, päivässä puolisen tuntia.

Ruudun ääressä istuminen lisääntyy tulevaisuudessa

Ylivoimaisesti suosituin tv-kanava on Yle TV1, joka saa melkein 30 prosenttia kaikesta katselusta. Toisella sijalla on MTV3 ja kolmantena Yle TV2. Häntäpäätä pitää muun muassa Alfa-tv 0,6 prosentilla katseluista. Tiedot ovat vuodelta 2020.

Laine uskoo, että tulevaisuudessa vietämme yhä enemmän aikaa tv-ruudun ääressä. Hän kokee, että Suomessa tv-tarjonta on todella kattava.

– Meillä on 18 ilmasta kanavaa, joten tarjontaa kyllä on. Ehkä yksilöllisyyden eetos yhteiskunnassamme ajaa meitä siihen, että haluamme itse päättää, mitä katsomme ja milloin.

Katsovatko tamperelaiset perinteistä televisiota? Kuuntele gallup täältä.