Raskaus voi olla toiselle unelmien täyttymys, mutta toiselle painajainen. Kuvituskuva.

”Ajatus toisesta ihmisestä kasvamassa sisälläni tuntuu kammottavalta” – Raskauspelot ovat yleisiä ja voivat äärimmillään johtaa siihen, ettei ihminen halua ikinä olla raskaana

Toisin kuin usein ajatellaan, raskaudessa pelottaa monet muutkin asiat kuin synnytys. Moreenimedia selvitti, millaisia pelkoja raskauteen liittyy.

Raskaus tai ajatus mahdollisesta raskaudesta aiheuttaa pelkoja ja ahdistusta. Moreenimedian teettämän kyselyn mukaan 72 prosenttia kertoi kokeneensa pelkoja raskaana ollessaan. Ajatus mahdollisesta raskaudesta puolestaan pelotti 78 prosenttia kyselyn vastaajista.

FAKTA

Kysely raskauspeloista

  • Moreenimedian teettämään kyselyyn vastasi 74 ihmistä.
  • Kysely oli kohdistettu ihmisille, joille raskaana oleminen on mahdollista ja raskaana olleille tai oleville ihmisille.
  • 51 prosenttia kyselyyn vastanneista oli raskaana olleita ihmisiä ja 49 prosenttia ei-raskaana olevia.

 

Taysin naistentautien ja synnytysosaston apulaisylilääkäri Outi Palomäen mukaan synnytyspelko on yleisin raskauteen liittyvä pelko, ja se diagnosoidaan noin 10 prosentilla synnyttäjistä.

Palomäen mukaan myös jo itse raskaus voi olla pelottava asia joillekin.

– Raskaus on elimistölle iso asia, ja siihen liittyy riskejä. Esimerkiksi keskenmenot ovat yleisiä ja kuuluvat luontoon. Etenkin jos keskenmenosta tai kohtukuolemasta on taustaa omassa raskaushistoriassa, menettämisen pelko on yleinen raskauteen liittyvä pelko.

Keskenmenon pelkääminen oli yleistä raskaana olleiden keskuudessa myös Moreenimedian kyselyn mukaan. Raskaus aiheutti tämän lisäksi pelkoa oman terveyden puolesta.

Ensimmäisessä raskaudessani pelkäsin keskenmenoa ja sitä, että vauva, minä tai molemmat menehtyisimme synnytyksessä. Pelkäsin myös, mitä vauvalle käy syntymän jälkeen, mikäli minulle tapahtuisi jotain, eräs kyselyn vastaajista kertoo.

Raskauteen liittyy fyysisiä, psyykkisiä ja sosiaalisia pelkoja

Noin 40 prosenttia raskaana olleista kertoi, että raskauden aikana tapahtui jotain, mikä aiheutti raskauspelkoa. Useassa tapauksessa oli kyse raskauteen liittyvästä komplikaatiosta, kuten raskausmyrkytyksestä, raskaushepatoosista ja sikiön kehitysongelmista.

Myös ongelmat läheisten tai puolison kanssa lisäsivät raskauteen liittyvää pelkoa ja ahdistusta.

– Äitini oli juuri sairastunut aggressiiviseen syöpään. Oli tiedossa, että yhteistä aikaa on vähän. Se varjosti raskautta ja sai kaiken tuntumaan vaikeammalta. Minulla oli myös paljon pahoinvointia ja kipuja, joita väheksyttiin. Koin, etten ole ihminen enkä elä enää itseäni varten, yksi kyselyn vastaajista selittää.

Vaikka raskaus oli sujunut muuten hyvin, monet kokivat oman kehon muuttumisen pelottavana asiana.

– Minulla ei ollut pelkoja raskauden suhteen, mutta kropan muuttuminen ahdisti. Olen androgyyni/maskuliininen nainen ja koitin viimeiseen asti peittää raskausvatsaa löysillä vaatteilla. Raskaudesta ei ole ainoatakaan mahakuvaa, koska en halua muistella, miltä näytin silloin,  kertoo eräs kyselyyn vastannut.

Raskauspelkoihin liittyi myös pelko tulevaisuudesta ja epävarmuus omista kyvyistä vanhempana. Etenkin yksinhuoltajien vastauksista ilmeni, että raskautta varjosti pelko siitä, miten pärjää vanhempana taloudellisesti ja yksin.

Pelkkä ajatus raskaudesta voi ahdistaa

Joka neljäs kyselyyn vastanneista kertoi pelkäävänsä raskautta niin paljon, etteivät he halua ikinä olla raskaana. 10 prosenttia ei puolestaan ollut varmoja.

Joillekin kyselyn vastaajille ajatus raskaudesta on yksinkertaisesti kauhea.

Tiedän, että se on luonnollista, mutta itselleni ajatus toisesta ihmisestä kasvamassa sisälläni tuntuu kammottavalta, kuin se olisi loinen. Myös ajatus siitä, että raskaus päättyy vain isoon leikkaukseen tai synnytykseen tuntuu todella pelottavalta. Siitä ei voi perääntyä, ja raskautta ei muutenkaan saa vain pois päältä, jos ahdistaa liikaa, eräs kyselyn vastaaja tiivistää.

Pelkoa kannattaa käsitellä viimeistään silloin kun se alkaa haitata omaa elämää

Palomäen mukaan paras tapa käsitellä raskauteen ja synnytykseen liittyviä pelkoja on puhua niistä ammattilaisen kanssa.

– Hyvin moni synnytyspelkoinen tulee hoidetuksi niin, että käydään faktat yhdessä rauhassa läpi. Sama periaate toimii myös raskauspelon kanssa. Oikea tieto siitä, mitä raskaus on ja mitä sen aikana tapahtuu, helpottaa varmasti, Outi Palomäki toteaa.

Moni vastaajista ei kuitenkaan käsitellyt pelkoaan ja ahdistustaan ollenkaan.

– Koin olevani huono, kun en hihku onnesta. Pidin asian sisällä ja itkin yksin ollessa, yksi kyselyn vastaajista kertoo.