”Kaikki muu rakentuu pyörätuolitanssin ympärille” – Rami ja Janette Isomäki ovat raivanneet tiensä kansainvälisiin kisoihin

Rami ja Janette Isomäki aloittivat pyörätuolitanssin noin viisi vuotta sitten harrastuksena, mutta valmentajan vaihtuessa kehitys on ollut nopeaa. Nyt parin edessä on useita kilpatanssikisoja niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

Pyörätuolitanssia voi harrastaa ryhmässä, parina ja soolona. Paritanssia tanssitaan combi- tai duo-tyylillä. Combissa toinen tanssijoista on pystytanssija. Rami ja Janette ovat harvinainen duo, sillä Janeten tanssi taittuu sähköpyörätuolilla ja Ramin manuaalilla. Kilpailtavia tanssityylejä ovat vakiotanssit, kuten tango ja valssi, sekä latinotanssit, kuten rumba ja paso doble. Freestyle-osuudessa, joka näkyy videolla, tyyli on vapaa.

Merkittäviä kisamatkojen mahdollistajia ovat sponsorit, joita ilman ei Rami ja Janette Isomäenkään matkat olisi mahdollisia.

– Ilman sponsoreita meillä ei olisi mahdollisuutta poistua Suomesta. Välillä tuntuu, että ilman sponsoreita meillä ei olisi mahdollisuutta poistua edes omasta asunnosta. Matkat, hotellit ja kisapaikalla olemiset maksavat, Rami kertoo.

Kisamatkojen esteettömyydessä on Ramin ja Janeten mielestä vielä parannettavaa. Siirtyminen on aikaa vievää, eikä sitä ole otettu esimerkiksi lentokoneissa kunnolla huomioon. Siitä huolimatta pari odottaa tulevia kisoja ulkomailla.

– Kaikki muu rakentuu pyörätuolitanssin ympärille. Pyörätuolitanssi on se ykkösjuttu, Janette tiivistää.