Vaikeuksien keskellä uudistuvat Valoviikot hyppäsivät pois lampputolpista – ”Teoksia tullaan katsomaan sankoin joukoin”

Tampereen Valoviikot ovat viime vuosina uudistuneet lähes täysin. Valotolpissa nököttäneet perinteiset hehkulamppukuviot on korvattu monimuotoisemmalla valoilmaisulla. Nyt erilaiset teokset ja tapahtumat piristävät kaupunkitilaa uudella tavalla, vaikka vaikeuksiakin on.

Tampereen Valoviikot, kuten monet muutkin korona-ajan tapahtumat, ovat painiskelleet ongelmien kanssa. Ensin uudeksi vetonaulaksi hankitut Hämeenkadun valoverhot hajosivat, eikä varaosia saatu maailmanlaajuisten toimitusvaikeuksien takia. Sitten koronapandemia perui Keskustorin kansanjuhlan.

Viiden tähden keskusta -hankkeen kehityspäällikköä Markus Joonasta vastoinkäymiset luonnollisesti harmittavat.

– Valoviikkojen iso uudistus on Hämeenkadun valoverhot. Niiden piti tulla jo tänä vuonna, mutta tekninen vika esti toteutuksen. Tarkoitus on saada ne ensi vuoden Valoviikoille.

Uudistuksia näkyy silti ympäri keskustaa. Kun vanhat valot tulivat muutama vuosi sitten käyttöikänsä päähän, kaupunki selvitti mitä tamperelaiset toivoivat Valoviikkojen tulevaisuudelta.

Toivon että tulevaisuudessa pystymme luomaan lisää teoksia joiden sisältöön ihmiset voisivat vaikuttaa entistä enemmän.

Markus Joonas

– Palautteesta ilmeni että haluttuja elementtejä olisivat vaihtuvuus, osallistuvuus, tapahtumallisuus ja monipuolisuus, Joonas kertoo.

Samaan aikaan keinovalon määrä kaupungin keskustassa kasvaa jatkuvasti. Näkyvyydestä kilpailevat yhä kirkkaammat valomainokset ja opasteet. Tämä ei tietenkään pimeyden keskellä tarpovan ihmisen mielestä ole välttämättä huono asia, mutta haittaako ympärillä lisääntyvä loiste Valoviikkojen toteutusta?

– Valomainoksilla on nimensä mukainen tarkoitus, toimia markkinakanavana. Valoviikkoihin ne eivät sinällään vaikuta, mutta valon määrään kaupungissa kyllä. Mainoslaitteet täytyy sovittaa kaupunkikuvaan sopiviksi valotehonsa osalta, Joonas toteaa.

Lisää tapahtumia ja osallistamista, mutta myös maisemia

Ollaanko Valoviikkojen osalta luopumassa kokonaan vanhasta? Katoavatko viimeisetkin perinteiset hevoset Konsulinsaaresta, Markus Joonas?

– Toiveena on, että voisimme tuoda vanhojen valojen tuoman tunnelman ja sen ”wau-elementin” uusilla ratkaisuilla. Nyt varsinkin lyhytaikaiset teokset ovat herättäneet ihmisissä positiivisia tunteita. Tammerkosken vesiurkuja, Keskustorin valoja, Milavidan näyttelyä ja muita teoksia tullaan katsomaan sankoin joukoin.

Joonas uskoo myös että Valogallerian tapaiset yllätykselliset ratkaisut tulevat vastaisuudessa miellyttämään ihmisiä enemmän. Valoviikkojen organisaatio pyrkii luomaan lisää teoksia, joiden sisältöön ihmiset voisivat vaikuttaa entistä enemmän.

– Tietysti haluamme edelleen luoda tyylikkäitä ja turvallisia maisemia, kuten Tammerkosken rannat, joista kaupunkilaiset voisivat nauttia ja olla ylpeitä.

Lue ja kuuntele tamperelaisten ajatuksia valoviikoista täältä.