Kaupin hiihtoladulla hiihtävät tuttavat Marja Ruukki (vas.), Jelly Ruukki ja Kaija Rinne ovat huomanneet hiihtoharrastajien määrän kasvun laduilla.

Vilkastuvilla laduilla voi huomata yhä enemmän hiihdosta innostuneita harrastajia – “Tämä on ihan luksusta”

Hiihto on nousemassa uudelleen arvoonsa. Lähestyvän kansallisen hiihtopäivän kunniaksi kävimme kurkaamassa, millaista sutinaa Kaupin hiihtoladuilla on.

Lonkeron värinen taivas, veren maku suussa ja silmissä vilisevät suhisevat sukset. Sunnuntaina Tampereen Kaupin hiihtoladuilla kuhisee innokkaita hiihtäjiä.

Ladun reunaan pysähtynyt kolmikko on jäänyt juuri vaihtamaan kuulumisia. Kaija Rinne, Marja Ruukki ja Jelly Ruukki ovat iloisilla mielin hiihtämässä raikkaassa talvisäässä.

– Tämä on ihan luksusta, kertoo jo nelivuotiaasta lähtien hiihtoa harrastanut Rinne.

Perinteisen hiihtoharrastuksen myötä Rinne on viettänyt talvisin paljon aikaa laduilla. Harrastelevan hiihtäjän mukaan korona-ajan tuoma talviulkoiluvimma on näkynyt Kaupissa, ja laduilta voikin havaita nyt tavallista enemmän aloittelevia hiihtäjiä. Yksi heistä on Jelly Ruukki.

Filippiineiltä kotoisin oleva Ruukki on opetellut vasta tänä talvena hiihtämään ja ulkoiluttaakin nyt uusia, joululahjaksi saamiaan, hiihtosauvoja. Sukset ovat kuitenkin anopin vanhat.

– Tämä on hyvä vaihtoehto juoksemiselle. Aluksi kaatuilin paljon, Ruukki naurahtaa kertoessaan uuden harrastuksensa taustaa.

Opettajana toimiva anoppi, Marja Ruukki, kertoo Jellyn hiihdon kuitenkin jo sujuvan mallikkaasti, ja pyllähdyksiä on enää vain harvoin. Myös 10 kilometrin lenkkejä on jo takanapäin.

Mikä?

Jenni Humalajoen vinkit aloittelevalle hiihtäjälle

  • Rohkeasti ladulle. Lähde rohkeasti ladulle. Perinteisestä on usein helpompi aloittaa, sillä se muistuttaa kävelyä.
  • Varusteet kuntoon. Välineillä on väliä. Perinteiselle ja vapaalle hiihtotyylille on molemmille omat välineet, joiden tulee olla kunnossa, jotta hiihtäminen on hauskaa.
  • Tekniikka kuntoon. Hyvä tekniikka tekee hiihtämisestä entistä mielekkäämpää. Muista ryhdikäs ja hieman hyökkäävä hiihtoasento. Toinen tärkeä seikka on opetella liukumaan suksella ja siirtämään painopiste rohkeasti liukuvan suksen päälle. Sauvat kannattaa pitää lähellä vartaloa.
  • Käänny ammattilaisen puoleen. Suksien valinnassa ja huollossa kannattaa kääntyä rohkeasti ammattilaisten puoleen. Ennen omien suksien hankintaa voi kokeilla hiihtoa myös vuokraamalla sukset. Hiihto-oppia kannattaa hakea rohkeasti hiihtokoulusta.
  • Muista hyvä latuetiketti. Latu on kaikkien hiihtäjien yhteinen paikka, jossa kaikki saavat hiihtää hyvillä mielin. Muista oikeanpuoleinen liikenne.

Hiihdosta on tullut trendi

Ulkoilujärjestö Suomen Ladun Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen mukaan jopa joka kolmas suomalaisista lähti viime vuonna laduille. Heistä noin joka kymmenes lähti suksimaan pidemmän tauon jälkeen. Tämä on näkynyt niin laduilla kuin uusien suksien myynnissä ja vuokraamisessa. Trendi näyttää olevan samansuuntainen tänäkin talvena.

Suomen Ladun hiihdosta vastaavan aikuisliikunnan suunnittelija Jenni Humalajoen mukaan latuinnokkuuden syitä on useita.

– Hyvä hiihtosää ja lumitilanne innostaa ihmisiä laduille, Humalajoki pohjustaa.

Koronapandemian lisäämän ulkoiluinnon myötä myös hiihdon trendikkyys on talvisen harrastuksen suosion syynä. Humalajoen mukaan hiihto on palaamassa trendikkääksi lajiksi, ja ihmiset ovatkin entistä innokkaampia hakemaan vanhat sukset varastosta.

Lisäksi kun hyvä talvi on innostanut ihmisiä laduille, on syntynyt ketjureaktio, jonka seurauksena monet ovat päättäneet hioa omia hiihtotaitoja pidemmän tauon jälkeen. Suomen Ladulta ollaan tästä äärimmäisen iloisia.

– Hiihdosta on monia hyötyjä keholle. Se on monipuolista ja hyvää kestävyysliikuntaa. Samalla pääsee nauttimaan luonnon maisemista laduilla, Humalajoki kertoo.

Ensi lauantaina 29.1. vietetään kansallista hiihtopäivää. Suomen Ladun tavoitteena onkin yhdessä Hiihtoliiton, Sydänliiton, Työväenurheiluliiton ja Ylen kanssa saada lauantaina koko Suomi hiihtämään.

– Toivotaan, että mahdollisimman moni löytää ladulle ja hiihtämisen ilon, summaa Humalajoki.

Vaikka laduilla voikin olla tulevana viikonloppuna entistä vilkkaampaa, harrastehiihtäjät Kaija Rinne ja Ruukit ovat tästä iloisia.

– Kyllä tänne mahtuu. Hiihtoa voi harrastaa vain pieni osa maailman väestöstä. Meidän pitäisi ymmärtää, mikä arvo tällä on, Rinne virkkoo iloisesti ennen kuin tiemme eroavat.