Sekä Parikan että Nikkilän lähipiirissä on runsaasti Venäjä-yhteyksiä. Kummankin kiinnostus maahan ja venäjän kieleen on kuitenkin herännyt vasta aikuisella iällä.

Vostokin maisteriopiskelijat Ruut Parikka ja Veera Nikkilä toimittivat podcast-sarjan, jossa he pohtivat Venäjän yhteiskunnallista kehitystä itseään kiinnostavien teemojen kautta

Ajatuksia Venäjästä -minisarjan jaksoissa kuullaan muun muassa ulkomaiseksi agentiksi julistettua toimittajaa, itänaapurin suosituinta tieteis- ja fantasiakirjailijaa sekä mielenterveystietoisuuden edistämisestä palkittua moskovalaisjournalistia.

Minkälainen on venäläisen journalismin nykytila? Mitkä venäläismediat ovat luotettavia ja millä uutissaiteilla on puolestaan enimmäkseen valtion agendan linjaa toteuttavaa propagandaa? Entä mitä vaaditaan, jotta länsimaiset mediat voisivat tuottaa mahdollisimman laadukasta journalismia Venäjästä ja venäläisistä?

Muun muassa näitä aiheita ruodittiin loppuvuodesta maisteriopiskelijoille suunnatulla Political Communication in Russia -Moreeni-kurssilla, jota veti Venäjällä asunut ja Siperian-vuodestaan kirjan kirjoittanut toimittaja Jussi Konttinen.

Kurssin opiskelijoista vain yksi oli opiskellut venäjän kieltä. Kielitaidon puute ei kuitenkaan estänyt Venäjä-aiheisten journalististen tuotosten syntyä. Jouluun mennessä juttuja oli kirjoitettu laidasta laitaan Venäjän ilmastopolitiikasta maasta karkotettuihin Jehovan todistajiin ja doping-kohuihin.

Maisteriopiskelijat Ruut Parikka ja Veera Nikkilä lähestyivät Venäjää toimittamalla lyhyen podcast-sarjan, joka julkaistaan tällä viikolla. Neljässä jaksossa käsitellään tekijöitä itseään kiinnostavia aiheita, kuten venäläisten suhdetta kirjallisuuteen, ulkomaisen agentin leimaa ja Venäjä-representaatiota länsimaissa.

Ajatuksia Venäjästä -sarjan kuhunkin jaksoon on haastateltu yhtä vierasta: fantasia- ja tieteiskirjailija Sergei Lukjanenkoa, ulkomaiseksi agentiksi leimattua toimittaja Jelena Solovjovaa, venäläisten mielenterveysongelmista kirjoja kirjoittanutta Daria Varlamovaa sekä kulttuurin ja taiteen avulla venäläisten kotoutumista edistävän Cultura-säätiön projektikoordinaattoria, Polina Kopylovaa.

Podcastin tekijöille projekti toimi kimmokkeena pyrkiä ymmärtämään Venäjää paremmin. Nyt kumpikin opiskelee venäjän kielen alkeita.

Alkuperäisidea ja konsepti: Ruut Parikka ja Veera Nikkilä 
Toimittajat ja tuottajat: Ruut Parikka ja Veera Nikkilä
Äänisuunnittelu ja audio post: Myy Lohi
Grafiikka: Ruut Parikka
Valokuvat: Saara Peltola
 Musiikki ja ääni: Henri Bister, Pauli Orava 
Vastaava tuottaja: Eve Sulonen 
Erityiskiitokset: Myy Lohi, Eve Sulonen, Jussi Konttinen ja Katja Lehtisaari