Eläkeläinen Maire Kanervisto ruokaostoksilla Prisma Kalevassa. Kanervisto kokee ruoan hinnan vaikuttaneen talouteensa.

Ruoan hinnannousu eriarvoistaa eläkeläisiä – “Voi vain toivoa, että terveellisestä ravinnosta ei jouduttaisi säästämään ja tinkimään”

Ruoan kuluttajahinta on noussut tuntuvasti viime vuodesta, kertoo Kuluttajaliitto. Vaikka inflaatio tuntuu jokaisen kuluttajan kukkarossa, eniten se kurittaa pienituloisia, kuten opiskelijoita ja eläkeläisiä.

Eläkeläiset ry:n toiminnanjohtaja Tuomas Talvila pitää ruoan hinnannousua huolestuttavana. Suurin huoli kohdistuu hänen mukaansa kaikkein pienituloisimpiin eläkeläisiin.

– Meillä Suomessa on hyvin iso joukko eläkeläisiä, joiden tulot ovat alle pienituloisuusrajan, Talvila kertoo.

Suomessa pienituloisiksi lasketaan henkilöt, joiden tulot ovat alle 1229 euroa kuukaudessa.

Talvilan mukaan huolestuneita yhteydenottoja on tullut Eläkeläiset ry:lle aiempaa enemmän. Ruoan hinnan lisäksi myös kotitalouksien muut menot ovat kasvaneet, mikä vaikeuttaa monen eläkeläisen toimeentuloa entisestään.

Ruoan hinnannousu vaihtelevaa

Ruoan hinta on noussut vuodentakaisesta keskimäärin 12,5 prosenttia, kertoo Kuluttajaliiton pääsihteeri Juha Beurling-Pomoell. Hänen mukaansa nousu on kuitenkin vaihtelevaa elintarvikkeiden välillä. Esimerkiksi kahvin ja jauhojen hinta on noussut yli 43 prosenttia ja tuoreen kalan yli 30 prosenttia. Puolestaan kaakaon, salaatin ja omenien hinta on noussut vain alle prosentin.

Beurling-Pomoell muistuttaa, että jokainen voi omilla kulutusvalinnoillaan vaikuttaa inflaation tuntuvuuteen. Hän neuvoo kuluttajia hintojen vertailuun sekä suunnitelmallisuuteen. Hänen mukaansa kannattaa vertailla erityisesti kilohintoja sekä suosia tuotteita, joiden inflaatioprosentti on pieni. Tärkeää on myös tiedostaa omat kulutustottumuksensa.

– Nyt on todella tärkeää, että jokainen tiedostaa sen, mistä omat kulut muodostuvat, Beurling-Pomoell kertoo.

Hinnannousu lisää eriarvoisuutta

Juha Beurling-Pomoellin mukaan ruoan hinnan ja muiden elinkustannusten nousu lisää taloudellista eriarvoisuutta eläkeläisten keskuudessa. Eniten ruoan hintojen noususta kärsivät hänen mukaansa ne, joilla myös muut elinkustannukset nousevat inflaation myötä.

– Riippuen siitä, miten asuu, millä kulkee ja millä lämmittää. Nämä ovat eriarvoistavia tekijöitä eläkeläisten, samoin kuin kaikkien muidenkin kuluttajien keskuudessa, Beurling-Pomoell kertoo.

Tuomas Talvila uskoo, että pahiten inflaatio kohtelee niitä, jotka ovat tottuneet tulemaan toimeen hyvin niukasti. Hän uskoo, että järkevää säästökohdetta on vaikea löytää, jos tulot ovat jo valmiiksi pienet.

– Voi vain toivoa, että terveellisestä ravinnosta ei jouduttaisi säästämään ja tinkimään, Talvila toteaa.

 

Kuuntele täältä, mitä mieltä tamperelaiset eläkeläiset ovat hintojen noususta.