Miksi nuoret pelaavat? – Tutkijan mukaan olisi pohdittava digitaalisen pelaamisen laajempia yhteiskunnallisia merkityksiä

Pelaaminen ajatellaan helposti muusta elämästä irrallisena osana, mutta monelle nykynuorelle pelien maailma on tärkeä paikka esimerkiksi identiteetin rakentamiseen ja arjen kuormituksesta palautumiseen.

Digitaalisesta pelaamisesta keskustellessa asiaa lähestytään tyypillisesti mahdollisten haittojen näkökulmasta, ja toisaalta vastapainoksi voidaan herättää pohdintaa pelaamisen hyödyistä. Tarvitsisimme kuitenkin laajempaa keskustelua siitä, mitä pelaaminen kertoo meille tämänpäivän yhteiskunnastamme, toteaa nuorten pelikasvatukseen erikoistunut tutkijatohtori Mikko Meriläinen Tampereen yliopistosta.

Pelit ovat hyvin erilaisia, ja ne tarjoavat nuorille monipuolisia tarinoita sekä elämyksiä, joihin he voivat peilata omaa elämäänsä monin tavoin. Pelit heijastelevat myös samoja arvoja, joita voimme havaita yhteiskunnassamme muissakin yhteyksissä. Mutta mikä peleissä on lopulta se asia, mikä saa joka toisen alle 20-vuotiaan pelaamaan päivittäin?

– Olisikin aiheellista pohtia sitä, että mitä sellaista pelit tarjoavat nuorille, mitä he eivät mahdollisesti saa muilta elämän osa-alueilta, toteaa Meriläinen.

Kuuntele keskustelu kokonaisuudessaan alta. Keskustelusta on saatavilla myös tekstiversio.