Vuonna 1977 perustetusta Lukulaarista voi löytää monenlaista luettavaa klassikkokirjoista uudempaan tuotantoon. Henttosen omiin suosikkeihin kuuluvat erityisesti Anton Tšehovin novellit.

“Päädyin aika nopeasti syvään päätyyn” – Tampereen vanhimman antikvariaatin omistaja Jani Henttonen löysi kirjat vahingossa

Antikvariaatti Lukulaarin tuore omistaja Jani Henttonen, 36, kiinnostui lukemisesta ja erityisesti klassikkokirjoista täysi-ikäisyyden kynnyksellä. Harrastuksesta tuli pian työ, ja lopulta Henttonen päätyi pyörittämään liikettä itse.

Kun Jani Henttonen saapui Lukulaariin ensimmäistä kertaa, hän suoritti vielä siviilipalvelusta Tampereen yliopiston kirjastossa. Kiinnostus kirjoihin ja erityisesti klassikkokirjoihin avasi polun, jonka kautta Henttonen päätyi Lukulaariin harjoittelijaksi.

– Jotain piti keksiä, kun siviilipalvelus oli loppumassa. Muutaman ikkunan kautta aukesi paikka harjoittelulle ja sitä kautta kesätöille ja niin edelleen. Ja sitten tänne jäätiin.

Henttosen mukaan antikvariaatti on monelle eräänlainen turvapaikka.

Henttosesta tuli Lukulaarin omistaja vuoden 2021 heinäkuussa. Omistajuutta edelsi noin 15 vuoden työura samaisessa liikkeessä. Vaikka Henttonen on työskennellyt pitkään kirjojen parissa, hän ei omien sanojensa mukaan löytänyt kirjoja kovin nuorena.

Lapsuuden jälkeen kiinnostus kirjoihin katosi moneksi vuodeksi, kunnes 17- tai 18-vuotiaana lukuharrastus löytyi uudelleen. Porttiteorian tavoin Henttonen löysi yhden kirjailijan kautta muita kirjailijoita.

– Päädyin aika nopeasti syvään päätyyn klassikkokirjojen kanssa.

Henttonen toteaa kirjojen ja lukemisen muuttaneen hänen elämänsä suuntaa merkittävällä tavalla, koska kirjoista tuli yhtäkkiä hyvin oleellinen osa elämää.

– En enää lue ihan niin paljon kuin hurjimpina nuoruusvuosinani, mutta siitä huolimatta lukemiseen rakentui tuolloin pohja, joka tutustutti kirjoihin ja avasi lukemattomia uusia ovia.