Löytyykö ilmastonmuokkausesta ratkaisu ilmastonmuutokseen? – Tutkija: ”Ei tarkoita, että jo tapahtuneet haitat voitaisiin korjata”

Ilmastoa voidaan keinotekoisesti muokata niin, että maapallon lämpötilaa saadaan laskettua. Kuulostaa utopistiselta ja joltain, mitä tapahtuu sci-fi-sarjakuvien maailmassa. Tämä menetelmä on kuitenkin ajankohtaista nykypäivän tekniikkaa.

Ilmastonmuokkaus voisi antaa yhteiskunnalle aikaa muuttua päästökäyttäytymisessä siihen pisteeseen, että ilmastonmuutos voitaisiin saada kuriin.

– Tämä ei tarkoita, että jo tapahtuneet haitat, kuten esimerkiksi koralliriuttojen riutuminen, voitaisiin korjata, Ilmatieteenlaitoksen erikoistutkija Antti-Ilari Partanen kertoo. Hän selventää, että ilmastonmuokkauksella voitaisiin mahdollisesti estää tulevaisuuteen ennustettuja, ilmastonmuutoksesta aiheutuvia ongelmia.

Jo tapahtuneeseen tuhoon ilmastonmuokkaus ei ole ratkaisu, mutta tulevaisuuden tuhoilta välttyminen kuulostaa kuitenkin hyvältä päämäärältä.

Päämäärä voidaan saavuttaa erilaisin ilmastonmuokkauksen keinoin, joita Partanen luettelee kahteen yläkategoriaan: Auringon säteilyn heijastamisen menetelmät sekä kaasujen pitoisuuksiin vaikuttavat menetelmät.

Todellinen ratkaisu ilmastonmuutokseen löytyy yhteiskunnan rakenteiden muutoksista. Ilmastonmuokkaus voisi antaa aikaa rakenteiden muuttumiselle. Viekö se kuitenkin ihmisiltä vastuun päästökäyttäytymisestään? Eettinen pohdinta on Partasen mukaan tärkeää.

– Tarvitaan selkeät säädökset ja lait, ennen kuin ilmastonmuokkauksen keinoja voitaisiin käytännössä toteuttaa, hän toteaa.

Kuuntele keskustelu kokonaisuudessaan alta. Keskustelusta on myös tekstiversio.