Tutkija Pauliina Husun mielestä liikkumisessa avainasemassa ovat säännöllisyys ja monipuolisuus.

Moni nuori liikkuu liian vähän – ”Arjen aktiivisuudella on iso merkitys”

Nuorten liikkuminen on vähentynyt huomattavasti. Muutokset yhteiskunnan rakenteissa ovat vaikuttaneet tähän merkittävällä tavalla. Nykyisissä liikkumissuosituksissa pyritään kuitenkin korostamaan, että päivän liikkumistavoitteen voi täyttää monella eri tavalla ja muiden toimien lomassa. Hikilenkille ei siis tarvitse lähteä, jos ei halua.

Tuoreen tutkimuksen mukaan vain 20 % liikuntaseuroissa urheilevista nuorista täytti liikuntasuosituksen seurantaviikon jokaisena päivänä. Arki on siis muuttunut liikkumattomuutta tukevaan suuntaan, ja nimenomaan arjen tapahtumiin ja toimintoihin tulisikin kiinnittää huomiota.

UKK-instituutin vanhempi tutkija Pauliina Husu sanoo, että vaikka liikuntaharrastukset ovat toki tärkeitä, ne ovat vain osa liikkumisen kokonaisuutta.

Liikkumisen lisäämisen tavoitteessa avainasemassa ovat sallivuus, monipuolisuuden korostaminen sekä osallistaminen. Nuoret tuntevat oman arkensa ja sen, mikä siinä toimii.

– Kaikkien ei tarvitse mahtua samaan muottiin, vaan jokainen voi löytää sen itselleen mieluisen tavan liikkua, Husu painottaa.