Voimmeko opettaa aivojamme olemaan motivoituneita? – Neuropsykologi Tuomo Aro kertoo, miten voi oppia tekemään haastavia asioita

Monet viettävät vapaa-aikaansa harjoitellen ristisanatehtäviä tai rakentaen palapelejä. Jotkut menevät tätäkin pidemmälle ja juoksevat maratonin. Neuropsykologi Tuomo Aro kertoo, miten voimme opettaa aivojamme suorittamaan vaikeita tehtäviä.

Neuropsykologi Tuomo Aron mukaan motivaatiota voi opettaa aivoille.

Voimmeko opettaa aivojamme olemaan motivoituneita? Neuropsykologi Tuomo Aron mukaan kyllä. Motivoituneeseen mielentilaan vaikuttaa moni asia, esimerkiksi kannustava ympäristö ja palkinnot.

– Tavoite kannattaa jakaa pienemmiksi palasiksi. Jos käytän maratoni esimerkkiä, niin kannattaa ensin osallistua 10 kilometrin juoksukisaan, josta saa kokemuksen, että kun yritin, niin sain palkinnon lopussa, Aro kertoo.

Aron mukaan ihmisen aivoissa on systeemi, joka aktivoituu silloin, kun ihminen kokee olevansa kiinnostunut jostain. Systeemiä aktivoivat erityisesti sellaiset asiat, joiden koetaan olevan vaikeita mutta saavutettavissa. Mahdoton tai liian helppo tehtävä ei siis motivoi vaan tehtävän tulee olla saavutettavissa.

– Tämä on itse asiassa oppimisen kannalta aika hyvä algoritmi meidän päässämme. Se ohjaa meitä sellaisten asioiden pariin, mitä me ei ihan vielä hanskata, mutta jotka ovat mahdollisia.

Kuuntele keskustelu kokonaisuudessaan alta. Keskustelusta on saatavilla myös tekstiversio.