Bios-tutkimusyksikön tutkija Tere Vadén on ollut mukana kommentoimassa Marinin hallituksen kaivoslakiesitystä eduskunnalle. Hän kuvailee vuonna 2023 voimaan astuvaa lakia pieneksi mutta riittämättömäksi notkahdukseksi kohti kestävämpää kaivostoimintaa.

Maailma tarvitsee valtavasti kaivosmineraaleja, mutta onko kestävää kaivostoimintaa olemassakaan?

Suomeen perustetaan tulevaisuudessa yhä enemmän kaivoksia. Tutkija Tere Vadénin mukaan Suomen kaivoslain perusperiaatteet ovat "jostain 1700-luvulta", eikä laki uudistettunakaan mahdollista kestävää kaivostoimintaa Suomeen.

Kaivoksia nähdään tulevaisuudessa entistä enemmän myös Suomessa, halusimmepa niitä tai emme. Muiden muassa vihreä siirtymä lisää tarvetta monille maaperän mineraaleille ja metalleille, ja paine louhia muun muassa litiumia, kobolttia ja grafiittia Suomesta kasvaa.

Suomen kaivoslainsäädäntö on muuttumassa seuraavina vuosina. Bios-tutkimysyksikön tutkija Tere Vadénin mukaan uudesta kaivoslakiesityksestä ei kuitenkaan näy ekokriisin kiireellisyys millään tavalla. Bios-tutkimusyksikkö tutkii suomalaisen yhteiskunnan mahdollisuuksia selvitä ekokriisin haasteista.

– Suomen kaivoslainsäädännön perusperiaatteet lähtevät jostain 1700-luvulta. Tausta-ajatus, joka edelleen siellä näkyy, on se, että voi kun me saataisiin edes jotain pientä teollista toimintaa tähän pieneen ja kylmään maahamme. Jos tulevaisuuden ihmiset säätäisivät kaivoslain, se olisi varmasti peruslähtökohdiltaan hyvin, hyvin erilainen, Vadén sanoo.

Kuuntele haastattelu kokonaisuudessaan alta. Haastattelusta on saatavilla myös tekstiversio.