Käytettyjen vaatteiden ja tavaroiden kauppa on kasvanut viime vuosina voimakkaasti, kertoo Eetti ry:n toiminnanjohtaja Kirsi Salonen. Vuonna 2019 jopa 80 prosenttia kotitalouksista oli asioinut kirpputorilla edellisen 12 kuukauden aikana, kertoo Tilastokeskus. Mukana oli niin kirpputoreilta ostavien ja siellä tavaroita myyvien osuudet.
Kirpputorien lisääntynyt suosio johtuu Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) erikoistutkijan Kati Pitkäsen mukaan useista syistä. Siihen liittyy esimerkiksi käytettyjen vaatteiden ostamisen helpottuminen eri alustojen kautta. Yksi syy on myös se, että kirpputoreilta voi löytää uniikimpia vaatteita kuin ketjukaupoista.
Ekologisuuden tavoittelusta on tullut Salosen mukaan yhä suositumpaa ja yleisempää. Tämä on vaikuttanut myös kirpputorien suosioon.
– Yhteiskunnassa on alettu arvostamaan yhä enemmän sitä, että kulutetaan kestävästi ja etsitään käytettyjä tuotteita, Salonen kertoo.
Kysely markkinoinnista ja eettisyydestä kirpputoreilla
- Moreenimedian kysely kirpputoreilla käymisestä jaettiin kymmenen eri Tampereen yliopiston ainejärjestön
viestintäkanavaan. - Kyselyyn vastasi 34 Tampereen yliopiston opiskelijaa.
- Yli puolet kyselyyn vastanneista ostaa kirpputoreilta myös muuhun kuin vain tarpeeseen.
- Valtaosa vastaajista oli sitä mieltä, että on eettisempää ostaa kirpputoreilta muuhun kuin tarpeeseen verrattuna pikamuotiliikkeisiin
Moreenimedian kirpputoreja koskevasta kyselystä käy ilmi, että ekologisuus ja vastuullisuus ovat ilmeisiä syitä kirpputoreilla käymiseen. Useat vastaajat kertoivat käyvänsä kirpputoreilla sen takia, että he kokivat sen olevan eettisempi vaihtoehto kuin uutena ostaminen.
– Pyrin vähentämään uutena ostettujen tuotteiden määrää ja suosimaan ilmastoystävällisempiä vaihtoehtoja, kuten kiertotaloutta, kertoo yksi Moreenimedian kyselyn vastaajista.
Ekologisuus ei ole kirpputoreillakaan itsestään selvää
Yli puolet Moreenimedian kyselyyn vastanneista kertoivat, että he ostavat kirpputoreilta usein tai edes joskus muuhun kuin vain tarpeeseen.
– Varmasti kirpputoreilla on se sama, että ostetaan mielihalun vuoksi ja ostetaan niitä vaatteita ja tavaroita enemmän kuin tarpeeseen, Salonen kertoo.
Kirpputorit ovat Pitkäsen mukaan parempi vaihtoehto kuin se, jos ostaisi kaiken uutena kaupasta. Kaikki ne keinot, joilla voidaan pidentää tavaran käyttöikää ja lykätä uuden hankkimista, ovat Pitkäsen mukaan toivottavia. Se on hänestä kestävämpää kuin kertakäyttökulttuuri, jossa tavaraa ostetaan uutena ja laitetaan käytön päätyttyä materiaalinkeräykseen. Tällöin tavaran käyttöikä jää lyhyeksi.
Vaatteiden ja tavaroiden uudelleenkäyttöön liittyy kuitenkin Pitkäsen ja Salosen mukaan myös kompastuskiviä. Jos kirpputoreilta ostaminen ei vähennä muuta ostamista, voi siitä Pitkäsen mukaan tulla kestämätöntä kulutuskäyttäytymistä.
– Sellainen, että ostellaan kassikaupalla tavaraa ja laitetaan ne sitten seuraavalla viikolla kiertoon, ei ole kestävää kulutuskäyttäytymistä edes kirpputorilla, Salonen pohtii.
Valtaosa verkkokyselyyn vastanneista oli kuitenkin sitä mieltä, että tarpeettomien ostosten tekeminen kirpputoreilla on eettisempää verrattuna pikamuotiliikkeisiin. Pitkäsen mukaan on parempi, että shoppailuntarvetta sammutetaan mieluummin kirpputoreilla kuin kertakäyttötuotteita ostamalla.