Valmentaja Liisa Pohjolainen sanoo, että liikuntaan ja kehosuhteeseen liittyvistä traumoista voi päästä yli.

Liikuntatuntien muistot vaikuttavat jokaisen kehosuhteeseen – ”Usein pelko kuvastaa sitä tunnetta”

Media on täynnä keskusteluja liikunta- ja terveystiedon tunneilta saaduista traumoista. Painoindeksin laskeminen tai uimapuku päällä oleminen muiden edessä voi jättää muistoja, jotka asiantuntijan mukaan kantavat vielä aikuisuudessakin.

Valmentaja ja personal trainer Liisa Pohjolainen kertoo, että kehosuhteeseen liittyviä haitallisia ajatusmalleja on hänen jokaisella asiakkaallaan.

– Voi olla epäluuloisuutta liikuntaa tai omaa liikunnallista pystyvyyttä kohtaan. Aika usein semmoinen pelko kuvastaa sitä tunnetta, Pohjolainen kertoo.

Moni jättää liikkumatta aikuisiällä kokonaan sillä liikunta tuntuu epämiellyttävältä. Puuskutus ja lihaksissa tuntuminen palauttavat alitajuntaan muistot esillä olemisesta tai siitä, ettei osaamistaan ole päässyt ehkä koskaan näyttämään, joten niitä ei haluta kokea.

– Aika harvoin tulee vastaan sellaista tilannetta, että ollaan ihan täysin sinut oman kehon kanssa.

Nykyisin traumaattisia kokemuksia koululiikunnan parissa pyritään ennaltaehkäisemään, ja tavoitteet on kirjattu opetussuunnitelmiin. Muun muassa lukiolaisten liikunnan opetussuunnitelmassa sanotaan, että liikunnan opetuksen tehtävänä on tukea hyvinvointia, kehitystä ja oppimista.

Kuuntele keskustelu kokonaisuudessaan alta. Keskustelusta on saatavilla myös tekstiversio.