Venni Uotilan kommentti: Vihermehuilla ja parsakaalilla elävä vaikuttaa terveyden perikuvalta – todellisuudessa ruokien arvottaminen on turhaa

Ruoan jaottelu epäterveellisiin ja terveellisiin on haitallisempaa kuin itse epäterveellisiksi väitetyt ruoat.

Toiset ovat aina sykleittäin laihdutuskuurilla ja toiset sorsivat omaa kehoaan harva se päivä. Dieettikulttuurilla on vahva ote etenkin minun vanhempieni sukupolvesta. Eikä se mihinkään ole kadonnut, se on vain muuttanut muotoaan.

Väitän kuitenkin, että tietoisuus tällaisten ajattelutapojen haitallisuudesta on lisääntymässä ja kehopuhe on muuttumassa terveellisempään suuntaan.

Sen sijaan puhe epäterveellisistä ja terveellisistä ruoista jatkaa kukoistustaan.

Terveyskirjaston sivuilla sanotaan, että ”terveyttä edistävässä ruokavaliossa olennaista on kokonaisuus, eivätkä yksittäiset ruoka-aineet tee ruokavaliosta epäterveellistä tai terveellistä”. Kuitenkin iltapäivälehtien otsikoissa vilisee kehotuksia ja listauksia ruoka-aineista, joita tulee välttää henkensä kaupalla.

Kuten ainaisten dieettien mainostaminen, myös joka tuutista tuleva tiettyjen ruoka-aineiden demonisointi voi aiheuttaa nuorissa sen kokemuksen, että ainoastaan sellainen keho on hyvä, joka vetää vain vihermehuja ja parsakaalia.

Todellisuudessa määrä on se, mikä ratkaisee. Onhan vihreydellään ihastuttava rucolakin haitallista liikaa syötynä.

Lue uutinen aiheesta täältä.