Talviuimarit kaipaavat lisää avantoja – ”Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia hyvinvoinnista”

Avantouinti nähdään usein lähinnä keski-ikäisten harrastuksena. Viime vuosien aikana kuitenkin yhä useampi nuori on innostunut kokeilemaan avantoa.

Avannot vetävät nyt suomalaisia puoleensa. Laajan ja yltyneen kiinnostuksen talviuintia kohtaan voi havaita niin sosiaalisesta mediasta kuin uutismediastakin. Lisääntynyt kysyntä on poikinut toiveita saada erityisesti kaupunkiympäristöön uusia avantoja, joihin pulahtaa työ- tai opiskelupäivän päätteeksi.

Rauhaniemen kansankylpylä on yksi vilkkaimmista saunoista ja avantouintipaikoista Tampereella. Se sijaitsee keskustan läheisyydessä, Näsijärven rannalla, hyvien kulkuyhteyksien päässä. Avanto on käytettävissä saunan aukioloaikojen ulkopuolellakin. Tampere on Suomen saunapääkaupunki, joten avantojakin riittää. Rauhaniemen lisäksi muita suosittuja talviuintipaikkoja on esimerkiksi Kaupinojalla, Suolijärvellä ja Tohlopissa.

Talviuintipaikan portaat järveen
Rauhaniemen kansankylpylän uimaportaat Näsijärveen

Rauhaniemen palvelupäällikön Kati Viitalan mukaan kansankylpylässä vierailee paljon opiskelijoita hyvän sijainnin ja saunan pitkän historian vuoksi. Muutos kävijäkunnassa on huomattu, vaikka tarkkaa kartoitusta kävijöistä ei ole tehty.

– Viime vuosina nuorempikin sukupolvi on selkeästi kiinnostunut avannosta, Viitala kertoo.

Haetaan hyvää oloa ja terveyttä

Avannosta haetaan hyvänolon tunnetta ja positiivisia terveysvaikutuksia. Moni haluaa haastaa hyisellä vedellä itseään.

– Ihmiset ovat yhä kiinnostuneempia hyvinvoinnista, ja siksi saunominen ja avanto kiinnostavat, Viitala toteaa.

Avannossa säännöllisesti käyvät kokevat talviuinnin vaikuttavan positiivisesti virkeyteen, uneen ja palautumiseen, selviää ulkoilujärjestö Suomen ladun toteuttamasta kyselystä. Kyselyyn vastanneista puolet on kertonut myös sairastuvansa flunssaan harvemmin aloitettuaan talviuinnin.

Avantouintiin tarkoitetut kengät ja hanskat
Moni käyttää avannossa talviuintiin sopivia kenkiä ja hanskoja.

Talviuiminen ja saunominen voivat olla myös sosiaalisia kokemuksia. Nuoret käyvät usein avannossa ystävän kanssa piristykseksi arjen keskellä. Koronarajoitusten poistuttua yleisissä saunoissa ja avannoissa on ollut vilkasta.

– Monella oli ehkä patoutunut tarve nähdä muita ihmisiä ja päästä tekemään muutakin kuin olemaan kotona, Viitala sanoo.

Kuuntele gallup avantouimareiden kokemuksista tästä.