Prince Hamletin omistaja Hikmet Yildirimin mukaan yrittäjältä vaaditaan sitkeyttä sekä hyviä hermoja.

Tamperelaisravintolat haluavat pitää hintansa maltillisina inflaatiosta huolimatta – ”Oluttuopin hinta on jo nyt kipurajoilla”

Ukrainan sota on nostanut merkittävästi raaka-aineiden sekä energian hintaa. Anniskeluravintoloissa yrittäjät tekevät parhaansa, jotta kustannuspaineet eivät nostattaisi hanaoluen hintaa yli asiakkaiden kipurajan.

Inflaatio on ajanut tamperelaisravintolat haastavaan tilanteeseen. Sisäänostohinnat ovat nousseet ja voittoa pitäisi tehdä, mutta samaan aikaan ihmisten ostovoima on heikentynyt.

Hämeenkadulla sijaitsevaa Prince Hamlet -seurusteluravintolaa pyörittävä baarimestari Hikmet Yildirim pyrkii välttämään kustannuspaineen siirtämistä hanatuotteisiin kaikin keinoin.

– Oluttuopin hinta on jo nyt kipurajoilla. Yritän miettiä asiakkaideni parasta myymällä esimerkiksi puolet vuodesta pienemmällä katteella, vaikka hanatuotteiden jakelijat nostaisivatkin välissä hintoja.

Yildirim juttelee paljon asiakkaidensa kanssa ja on huomannut inflaation karut vaikutukset ihmisten elämään.

– Valitettavasti monilla on nyt taloudellisesti vaikeaa.

Myös Thrasherie-metallibaarin omistaja Tommi Hyttinen pyrkii pitämään hanatuotteiden hinnat maltillisina, vaikka kustannukset nousevat.

– Emme voi kilpailla isoja ravintolakonserneja vastaan hinnoissa, koska tilaamme pienempiä eriä. Säästämme pitämällä hävikin mahdollisimman matalana sekä teemme omistajina mahdollisimman paljon suorittavaa työtä tiskin takana, siivoamisesta lähtien.

Hyttinen toteaa yksityisyrittäjän etuna joustavuuden sekä mahdollisuuden toteuttaa omaa ideaansa. Lisäksi he voivat hyvin nopeallakin aikataululla toteuttaa hauskoja tempauksia sekä teemailtoja asiakkaille. Hyttinen lisää, että hän näkee tällä hetkellä yrityksen tulevaisuuden valoisana vaikeista ajoista huolimatta.

Ala ei tarvitse elvytystä, vaan tasapuoliset kilpailuolosuhteet verraten Eurooppaan

Venäjän hyökkäyssota nostatti raaka-aineiden, elintarvikkeiden sekä energian hintaa, kertoo Matkailu- ja ravintolapalvelut MaRa ry:n toimitusjohtaja Timo Lappi. Lappi lisää, että tilanne ei ole ollut näin paha ravintola-alalla sitten kaukaisten vuosikymmenten jälkeen.

– Alkuun ravintola-alan yrittäjien talous oli kovilla jo koronan ajoilta, ja yrittäjät joutuivat ottamaan paljon velkaa. Nyt pankkilainojen korot ovat nousseet korkealle.

Valtiovarainministeriö kaavailee oluen alkoholiveroa alennettavan 25 miljoonalla eurolla, mutta samalla viinien sekä väkevien verotusta lisätään 40 miljoonalla eurolla. Lappi arvioi alkoholiverouudistuksen olevan haitallinen ravintola-alan yrittäjille.

– Ala ei tarvitse elvytystä, vaan tasapuoliset kilpailuolosuhteet verraten Eurooppaan. Suomessa on EU-maiden korkein alkoholiverotus sekä sääntely tiukkaa. Lisäksi alkoholista maksetaan alkoholijuomaveron lisäksi myös arvonlisäveroa.

Erityisesti ulkomaalaiset business-miehet ovat hämmästelleet alv:n osuutta kuitista.

Hikmet Yildirim

Hikmet Yildirim on Lapin kanssa samoilla linjoilla. Yildirimin mielestä korkean arvolisäveron lisäksi tuloveron suuruus heikentää ihmisten ostovoimaa sekä heikentää yrittäjien asemaa.

– Erityisesti ulkomaalaiset business-miehet ovat hämmästelleet alv:n osuutta kuitista. Maksan yrittäjänä paljon veroja, ja kokisin reilummaksi, jos Suomessa verojen noston sijasta alennettaisiin tuloveroa kaikilla aloilla. Ihmisillä olisi enemmän ostovoimaa sekä mahdollisuus käyttää erilaisia palveluita.

 

Missä menee tamperelaisten kipuraja oluttuopin hinnan suhteen? Lue gallup täältä.