Romanttinen rakkaus tuntuu ympäri kehoa. kuvituskuva. lähde: Pixabay / Starflames

Rakkaus tuntuu rinnassa, joskus se valtaa koko kehon – Tutkijat selvittivät, missä rakkaus sijaitsee

Tunteiden vaikutusta kehon ja mielen toimintaan on tutkittu aikaisemminkin. Tuore tutkimus keskittyy tarkemmin erilaisiin rakkauden lajeihin ja siihen, miten ne koetaan eri puolilla kehoa.

Rakkaus tuntuu erityisesti pään ja rintakehän alueilla, käy ilmi Aalto-yliopiston tutkimuksesta. Tutkimuksessa osallistujia pyydettiin värittämään kehon osat, joissa erilaiset rakkauden lajit heidän mielestään tuntuvat.

– Rinnan alueen tuntemukset liittyvät varmaan sydämen sykkeen ja hengitystahdin kiihtymiseen. Lisäksi sydän on vahvasti kulttuurinen metafora rakkaudelle, kertoo tutkimusta koordinoinut filosofi-tutkija Pärttyli Rinne.

Tutkimuksessa eriteltiin 27 erilaista rakkauden lajia, kuten romanttinen rakkaus, vanhempien rakkaus lapsiaan kohtaan ja itserakkaus. Rinteen mukaan lajit valittiin pitkälti aiempien tutkimusten perusteella.

Ilmeni, että eri rakkauden lajit tuntuvat kehossa eri tavoin. Esimerkiksi tosirakkaus tuntuu ympäri kehoa, kun taas rakkaus kotimaahan tuntuu vain päässä ja rinnassa.

Kaavio, johon on kuvattu värikartalla väritetyin kehoin, miltä 27 erilaista rakkauden lajia tuntuvat tutkimuksen mukaan kehossa.
Eri rakkauden lajit tuntuvat kehossa eri tavoin. Kuva: Philosophical Psychology.

Kulttuuri vaikuttaa tunteiden kokemukseen

FAKTA

Tutkimus rakkaudesta

  • Tutkimuksessa eriteltiin 27 erilaista rakkauden lajia, joista erityisen voimakkaina koettiin rakkaus läheisissä ihmissuhteissa.
  • Osallistujia pyydettiin värittämään kehon osat, joissa eri rakkauden lajit tuntuvat.
  • Tutkimus toteutettiin verkkokyselynä.
  • Osallistujina oli satoja suomalaisia, joista suuri joukko oli korkeakouluissa opiskelevia nuoria naisia.

Tutkimuksessa selvitettiin myös eri rakkauden lajien voimakkuutta. Heikoimmin koetuissa rakkauden muodoissa korostuvat erityisesti pään alueen tuntemukset. Rinteen mukaan tämä voi kertoa siitä, miten abstraktimmat rakkauden lajit, kuten viisauden rakkaus, liitetään järkeilyyn.

Voimakkaimmat rakkauden tunteet koetaan läheisissä ihmissuhteissa. Erityisesti romanttinen rakkaus koetaan vahvana, mutta myös rakkaus perheenjäseniä ja ystäviä kohtaan on voimakasta. Tutkimuksessa korostuvat myös rakkaus elämää ja luontoa kohtaan.

Rinne korostaa tutkimuksen kulttuurisidonnaisuutta. Tutkimukseen osallistuneista suuri osa oli nuoria korkeakouluissa opiskelevia naisia, mikä todennäköisesti vaikutti tutkimustulokseen. Rinne pitää kulttuurin vaikutusta tärkeänä asiana, jota tulisi tutkia lisää.

– Jos tutkimus olisi tehty toisaalla tai osallistujina olisi ollut erilainen ryhmä, tulokset olisivat varmasti edes jotenkin erilaisia. Esimerkiksi rakkaus jumalaa kohtaan voisi olla toisaalla hyvin voimakkaasti koettua.