Nuorten väkivaltarikosten taustalla on esimerkiksi syrjäytyminen, ja vain pieni osa nuorista on vastuussa kasvaneesta rikollisuudesta. KUVITUSKUVA

Nuorten väkivalta- ja ryöstörikokset lisääntyneet Pirkanmaalla – katujengejä ei vielä ole

Nuorten tekemät rikokset ovat Pirkanmaalla kasvussa. Rikoskomisario Markus Antilan mukaan rikollista elämäntapaa ei tuomita riittävän jyrkästi sosiaalisessa mediassa.

Alle 21-vuotiaiden tekemät väkivalta- ja ryöstörikokset ovat olleet huimassa kasvussa Pirkanmaalla ja Keski-Suomessa. Tämä selviää poliisin tilastoista. Tänä vuonna tammikuusta maaliskuuhun kestäneellä mittausjaksolla nuorten tekemät väkivaltarikokset ja niiden yritykset olivat lähes kaksinkertaistuneet vuoden takaisesta.

Rikoskomisario Markus Antila Sisä-Suomen poliisista ei kuitenkaan ole vielä kovin huolissaan kehityskulusta. Hän kertoo rikosten määrän olevan edelleen maltillinen muihin Euroopan maihin verrattuna. Lopulta vain pieni osa nuorista päätyy rikkomaan lakia.

– 90 prosenttia nuorista ei syyllisty minkäänlaisiin rikoksiin. Vähäinen 10 prosenttia tekee niitä enemmän kuin ennen.

Syitä kuvatulle tilanteelle on useita. Antilan mukaan ilmiön keskiössä ovat syrjäytyminen sekä eräänlainen näköalattomuus. Hän sanoo, etteivät nuoret koe kouluttautumisesta tai perinteisestä työn tekemisestä olevan heille riittävästi hyötyä yhteiskunnassa pärjäämiseksi. Kun tulevaisuuden uskoa ei ole, tulee rikosten tekemisestä varteen otettava vaihtoehto.

– On myös havaittavissa rikosten glorifiointia, Antila lisää.

Hänen mielestään erilaiset televisiosarjat, elokuvat ja dokumentit, kuten Niko Ranta-ahosta kertova dokumenttisarja Katiska, antavat nuorille täysin väärän käsityksen laitapuolen elämästä. Myöskään sosiaalisessa mediassa rikollista elämäntapaa ei tuomita riittävästi.

 

Poliisin läsnäolo yhä näkyvämpää

Ruotsin kiristyneen tilanteen takia katujengit ovat herättäneet huolta myös Suomessa, erityisesti pääkaupunkiseudulla. Antila kuitenkin toppuuttelee pirkanmaalaisten pelkoa.

– Pirkanmaalla ei vielä ole tunnistettavia katujengejä. Rikostapauksissa kyse on yleensä nuorisoporukoista.

Markus Antila kertoo, että nuorten väkivaltarikoksia tapahtuu julkisilla paikoilla ilta-aikaan. Yleisimpiä ovat parkkipaikat, koulujen pihat ja kaupunkien keskustat.

Vaikka katujengejä ei vielä ole muodostunut, poliisi on joutunut ryhtymään toimiin nuorten rikollisuuden kasvun estämiseksi.

Poliisi on keskittänyt resurssejaan entistä näkyvämpään valvontaan kaduilla. Antila arvioi, että poliisin näkyvä läsnäolo kansalaisten keskuudessa auttaa itsessään jo paljon. Lisäksi katujengien torjumiseksi on perustettu erilaisia projekteja ja työryhmiä.

90 prosenttia nuorista ei syyllisty minkäänlaisiin rikoksiin.

Markus Antila

Poliisi on joutunut reagoimaan myös uudenlaisiin haasteisiin. Viime aikoina yleistä on ollut nuorten väkivaltarikosten kuvaaminen ja jakaminen sosiaaliseen mediaan.

– Pyrimme viemään valvontaa näille uusille verkkoalustoille, Antila taustoittaa poliisin toimia.

Ovatko tamperelaiset huomanneet nuorten väkivalta- ja ryöstörikosten kasvaneen? Lue ja kuuntele gallup täältä.