Iiris Suomela jatkaa opintojaan Tampereen yliopistossa.

Eduskunnasta pudonneen Iiris Suomelan arki on muuttunut, mutta ei huonommaksi — nyt iloa arkeen tuovat perhe, opinnot ja vapaus

Vihreiden entisen kansanedustajan Iiris Suomelan, 29, nopeasti edennyt poliittinen ura sai uuden käänteen, kun hän tippui eduskunnasta viime keväänä.

Iiris Suomela putosi eduskunnasta yhden kauden jälkeen keväällä 2023. Media kuvailee vihreiden kärkipoliitikon pudonneen ryminällä politiikan huipulta pohjalle. Onko eduskunnasta putoaminen Suomelalle itselleen kuitenkaan yhtä kova paikka kuin se vaikuttaa olevan muille?

Suomela oli vuonna 2019 nuorin eduskuntaan valittu kansanedustaja 24-vuotiaana. Hän kiinnostui aikanaan politiikasta ilmastoahdistuksensa vuoksi ja päätyi mukaan vihreiden puoluetoimintaan. Suomelan sosiologian opinnot Tampereen yliopistossa keskeytyivät kansanedustajuuden vuoksi.

Eduskunnasta putoamisen jälkeen Suomela on päässyt jatkamaan opintojaan ja aikaa löytyy enemmän myös muille asioille.

— Ehdin tekemään kaikkea sitä, mitä ei kansanedustajakauden aikana ehtinyt, kuten viettämään aikaa perheen ja ystävien kanssa, urheilemaan, käymään keikoilla ja reissaamaan.

Tulevaisuudessa Suomela aikoo pysyä mukana politiikassa, mutta ei vielä tiedä, aikooko hakea enää kansanedustajaksi. Valmistumisen jälkeen hän aikoo hakeutua töihin, jotka vastaavat omia arvoja ja tavoitteita. Suomelaa kiinnostaa muun muassa ilmastoasiat, tasa-arvo ja kulttuuri.

— Sillä vallalla ja kokemuksella, mitä entisellä kansanedustajalla on, pitää suhtautua hyvin vastuullisesti tulevien työpaikkojen valintaan.