Monella on vääristynyt kuva mentalismista hörhöilynä ja huijauksena. Jose Ahosen mukaan kyse on kuitenkin puhtaasta psykologiasta.

Mentalisti Jose Ahosen työ on saada muut unohtamaan omansa – ”Jos minulta katkaisisi käden, luulen, että siitä virtaisi ulos vain magiaa ja mentalismia”

Ammattimentalisti Jose Ahonen on viihdetaiteilija, jonka työ on saada ihmiset kokemaan jotain, minkä ei pitäisi olla mahdollista.

Tamperelainen Jose Ahonen kiinnostui taikuudesta jo teini-iässä. Häntä kiehtoi kyky vaikuttaa ihmisen mieleen pelkästään puheen avulla. Mitään yliluonnollista Ahosen esityksiin ei kuitenkaan kuulu, vaikka se voi vaikuttaa siltä.

– Kerron yleisölle jo esitykseni alussa, ettei minulla ole minkäänlaisia yliluonnollisia kykyjä.

Esityksissään Ahonen hyödyntää esimerkiksi psykologisia keinoja, kuten lähitaikuutta ja suggestioita. Suggestiolla mentalisti pyrkii vaikuttamaan kohteeseensa niin, että tämä omaksuu jonkin tietyn ajatuksen alitajuisesti. Lähitaikuudessa puolestaan taikatemppu tehdään kohdistetusti jollekin yleisön jäsenelle koko yleisön sijasta.

Ahosen mukaan hän ei tietoisesti päättänyt ryhtyä kokopäiväiseksi ammattimentalistiksi. Esiintymisen aiheuttamat adrenaliinipiikit ja onnistumisen tunteet veivät lopulta voiton, ja Ahonen on voinut kutsua itseään kokopäiväiseksi mentalistiksi jo yhdeksän vuoden ajan.

– Olen lavalla karismaattisempi, ikään kuin jatkettu versio itsestäni, Ahonen kuvailee.

Mentalistin rooli ei kuitenkaan seuraa Ahosta esiintymislavoilta kotiin. Vapaa-ajallaan hän ei lue kenenkään ajatuksia.

Ahosen mielestä mentalismi on hyväksi ihmisille, sillä kaikilla on tarve kokea asioita, joita ei voi järjellä selittää. Hänen mukaansa ihmisten on hyvä kokea jotain, joka vaikuttaa yliluonnolliselta.

– Taikuuden ihailu on ollut osa kulttuureja jo vuosisatojen ajan. On hienoa, jos nykyäänkin ihmiset saavat kokea jotain, joka rikkoo heidän käsityksiään siitä, mikä on mahdollista ja mikä taas mahdotonta.