Kollageeni XVIII:n tuotto rintasyöpäsoluissa on yhteydessä taudin huonoon ennusteeseen. Kuva: Rintasyöpä (Ductal Carcinoma), National Cancer Institute, Unsplash.

Kollageenin toiminnan estäminen kaksinkertaisti syöpälääkkeen tehon – ”Toivottavasti lääketeollisuus kiinnostuu tästä”

Tuoreen rintasyöpätutkimuksen mukaan kollageeni XVIII kiihdyttää rintasyövän etenemistä ja etäpesäkkeiden muodostumista.

Oulun yliopiston kollageenitutkijat ovat tehneet merkittävän löydön rintasyöpätutkimuksessa. Tutkijat osoittivat, että soluväliaineen kollageeni XVIII:n toiminnan estäminen parantaa syöpälääkkeiden tehokkuutta. Tutkimusryhmää johtaa Oulun yliopiston dosentti Ritva Heljasvaara yhdessä professori Taina Pihlajaniemen kanssa.

Kollageenit ovat soluväliaineen yleisimpiä proteiineja, ja ihmisellä niitä on 28 erilaista. Kollageeni XVIII esiintyy tyvikalvoissa, jotka ympäröivät muun muassa rintarauhasen tiehyitä ja verisuonia sekä muita elimistön rakenteita. Tyvikalvot toimivat solujen tarttumispintana ja säätelevät solujen jakautumista ja liikkumista.

FAKTA

Kollageeni XVIII rintasyövän uusi merkkiaine

  • Tutkimusryhmä tutki kollageeneja rintasyövän hiiri- ja solumalleissa.
  • Soluväliaine koostuu solujen ympärilleen tuottamista proteiineista ja hiilihydraateista.
  • Soluväliaineen tiedetään säätelevän syövän kasvua ja etäpesäkkeiden syntyä sekä hoitovastetta ja lääkeaineiden vastustuskykyä.
  • Kollageeni XVIII:aa voidaan pitää rintasyövän uutena merkkiaineena, sillä sen määrän kohoaminen näkyi selvästi rintasyöpää sairastavien potilaiden näytteissä.

Rintasyövän etenemistä pyritään usein estämään muun muassa kohdentamalla lääkeaineita kasvutekijäreseptoreihin. Tutkimuksessa havaittiin, että kollageeni XVIII säätelee tiettyjen kasvutekijäreseptorien viestintää syöpäsoluissa, minkä vuoksi lääkeainetta kokeiltiin kohdentaa samanaikaisesti myös kollageeni XVIII:een.

– Havaitsimme, että jos estämme kollageeni XVIII:n toiminnan, kasvutekijäreseptoreihin kohdennettujen lääkeaineiden, kuten esimerkiksi rintasyövän hoitoon vakiintuneen Herceptinin, teho tuplaantuu, Heljasvaara kertoo.

Havainnot osoittivat, että kollageeni XVIII edistää merkittävästi rintasyövän kasvua ja etenemistä sekä ylläpitää rintasyövän kantasoluominaisuuksia. Kun kollageeni XVIII:n toiminta estettiin, syöpäsolut jakaantuivat ja liikkuivat vähemmän.

Vaikutuksia syöpähoitojen kehittämiseen

Tutkimuksessa selvitettiin kollageeni XVIII:n ilmentymistä yli 700 ihmisen rintasyöpänäytteissä sekä hyödyntämällä avoimia potilastietokantoja. Löydökset osoittivat kollageeni XVIII:n tuoton rintasyöpäsoluissa olevan yhteydessä taudin huonoon ennusteeseen.

– Löydökset ovat todella merkittäviä ja tästä kertoo esimerkiksi se, että tutkimus julkaistiin erittäin arvostetussa The Journal of Clinical Investigation -tiedelehdessä.

Heljasvaaran mukaan tutkimus voi johtaa entistä tehokkaampien syöpälääkkeiden kehittämiseen, mutta se vaatii vielä tarkempaa ja yksityiskohtaisempaa tutkimusta. Täysin uusien lääkkeiden kehittäminen vaatii myös paljon rahaa ja aikaa.

– Toivotaan, että lääketeollisuus kiinnostuu tästä ja uusia lääkkeitä päästään kehittämään.