Suomalaisten äänestysinto on tutkimuksen mukaan suuri ennen ensi vuoden presidentinvaaleja. Kuva: Unsplash

Presidentinvaalit kiinnostavat nyt ihmisiä paljon – ”Moni saattaa päättää ehdokkaansa vasta vaalipäivänä”

Tutkimuksen mukaan suurin osa ihmisistä aikoo äänestää presidentinvaaleissa, mutta vain hieman yli neljännes on valinnut ehdokkaansa. 

Suomalaisten kiinnostus presidentinvaaleihin on tällä hetkellä suuri, selviää Iro Research Oy:n Uutismedian liitolle tekemästä tutkimuksesta. Äänestysikäisistä 81 prosenttia sanoo äänestävänsä varmasti tulevissa vaaleissa.

Mikäli tutkimuksen tulokset pitävät paikkansa, äänestysprosentti tulisi olemaan huomattavasti suurempi kuin viime presidentinvaaleissa. Vuonna 2018 äänestysprosentti oli ensimmäisellä kierroksella 69,9 prosenttia. Uutismedian liiton markkinointi- ja tutkimusjohtajan Sirpa Kirjosen mukaan kiinnostus uuden presidentin valintaan johtuu erityisesti vaalien asetelmasta.

– Näissä vaaleissa on monenlaisia ehdokkaita, jotka eroavat toisistaan paljon. Lisäksi kiinnostusta lisää varmasti se, että nyt valitaan täysin uusi presidentti.

 

Harva tietää valintansa

Ylen viimeisimmän presidenttikyselyn kärjessä ovat Pekka Haavisto ja Alexander Stubb. Seuraavana tulevat Olli Rehn, Mika Aaltola ja Jussi Halla-aho. Presidentinvaalien ensimmäinen kierros pidetään ensi vuoden tammikuussa.

Vaikka suurin osa ihmisistä on päättänyt äänestää, kovinkaan moni ei ole vielä valinnut ehdokastaan. 29 prosenttia on jo tehnyt varman valinnan, ja melko varmoja on 38 prosenttia. Noin joka kolmas ei osaa vielä sanoa tai pohtii useamman ehdokkaan välillä.

Kirjonen pitää tätä terveenä ilmiönä, sillä se kertoo siitä, että ihmiset miettivät vaihtoehtoja tarkasti.

– Ehdokkaissa on hyvät ja huonot puolensa, joten useat ovat joutuneet puntaroimaan eri vaihtoehtoja. Moni saattaa päättää ehdokkaansa vasta vaalipäivänä.