Tampere vetää niin vuokranantajia kuin vuokralaisiakin puoleensa. Kuvalähde: Pixabay

Tampereen näkymät ovat vuokranantajien mielestä historian parhaat – ”Vuokralaiset ovat olleet viimeisempien vuosien voittajia”

Tampereen lisäksi Pohjanmaan kaupungit ovat ennätyksellisessä nosteessa Vuokranantaja-barometrissä. Helsingin kehitystä hidastuttaa runsas tarjonta.

Suomen vuokranantajien ekonomisti Eemeli Karlssonin mukaan haastava taloudellinen tilanne on osunut enemmän vuokranantajiin kuin vuokralaisiin.

– Koska vuokria ei pystytä nostamaan kulujen suhteessa, vaan vuokrat määrittelee markkinatilanne, yleisellä tasolla vuokralaiset ovat olleet viimeisempien vuosien voittajia.

Suomen vuokranantajien yhdistyksen teettämä kysely kartoittaa yksityisten vuokranantajien näkemyksiä vuokramarkkinoista. Kyselytutkimus toteutetaan kaksi kertaa vuodessa, ja syksyllä 2023 siihen vastasi yli 2 300 Suomen vuokranantajien jäsentä.

Syksyn 2023 barometrin kärjessä siintää jälleen Tampere. Karlssonin mukaan Tampereen suosiota lisää se, että kaupunkia kehitetään suotuisasti niin, että vuokranantajat haluavat toimia kaupungissa.

– Isossa kuvassa taustalla on, että Tampereella tehdään päätöksiä, joista asukkaat voivat nauttia, ja sitä myöten sinne voidaan muuttaa.

Tampereella on viime vuosina satsattu suuriin rakennushankkeisiin, kuten ratikkaan ja Nokia-areenaan.

Barometrin seitsemän kärjessä on neljä pohjanmaalaista kaupunkia: Vaasa, Oulu, Kokkola ja Seinäjoki. Pohjanmaalaiskaupungit ovat Karlssonin mukaan nosteessa opiskelijoiden muuttaessa niihin takaisin koronan jälkeen sekä onnistuneiden investointien ansiosta.

 

Helsingin kehitys saattaa muuttua nopeastikin

Helsinki sijoittuu barometrin puoliväliin. Karlssonin mukaan viimeiset vuodet ovat olleet Helsingissä haastavia, koska tarjonta on runsas eivätkä vuokrat ole pystyneet kehittymään. Kuitenkin rakentamisen pysähtyminen haastavan taloustilanteen takia voi muuttaa Helsingin kehitystä.

– Jos rakentaminen pysyy pidempään alhaalla, niin tarjontaa aletaan syömään, kun tänne ihmisiä on kuitenkin tulossa ennätysmäisiä määriä, enemmän kuin 25 vuoteen, Karlsson kertoo.