Suvi Greussin analyysi: Eheytyshoitojen kieltämistä on yritetty Suomessa jo kerran — toivottavasti toinen kerta toden sanoo

Suvi Greus

“Mikaelin mieli mielestäni murhattiin. Vuosien työllä. Julistuksella Jumalasta, joka ei häntä hyväksynyt”, kirjoittaa nimimerkki ollijaakkomatias Rikkomaton-kansalaisaloitteen Instagram-tilille puolisonsa itsemurhasta. Kansalaisaloitteen avulla pyritään Suomessa kieltämään eheytyshoidot.

Tutkimuksen mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat nuoret, jotka ovat joutuneet läpikäymään eheytyshoitoja ovat huomattavasti alttiimpia itsemurhille, kuin he, jotka eivät ole läpikäyneet eheytystä. On erittäin ongelmallista, että ihmiset kokevat tarvetta parantua jostain, joka ei ole millään mittapuulla väärin.

Eheytyshoidoilla tarkoitetaan yritystä muuttaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien henkilöiden suuntautumista tai identiteettiä. Suomessa eheytyshoitojen kriminalisointiin tähtääviä kansalaisaloitteita on tehty kaksi: vuonna 2021 “Ehjänä syntynyt – loppu eheytyshoidoille” sekä vuonna 2023 “Rikkomaton – kielletään eheytyshoidot”. Kriminalisoinnilla pyritään kirjaamaan rikoslakiin erilaisten eheytysleirien järjestämisen ja hoitojen tarjoamisen kieltäminen.

Eheytysleireistä ei tietenkään käytetä tällaisia palveluja tarjottaessa nimitystä eheytysleiri. Esimerkiksi Suomessa edelleen eheytysleirejä järjestävä Elävät Vedet ry, entinen Aslan ry, tarjosi tänä kesänä 2023 “Elävien vesien kesäviikko” -nimistä tapahtumaa. Kesäinen viikko Kajaanissa kuulostaa hauskalta rentoutumiselta mökkeillessä ja saunoessa. Rivien välistä voi kuitenkin lukea, kuinka kesäviikoilla pääsee parantamaan itsensä homouden synnistä mukavassa pienryhmässä. Sievästi ilmaistuna “ihmettelemään omia reaktioita ihmissuhteiden tai seksuaalisuuden alueilla”. Toki ajankohta oli mietitty myös huolellisesti, heti Pride-kuukauden loppuun.

Kriminalisoinnille löytyy peruste jo siitä, että eheytyshoidot tai niiden yritelmät ovat räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia.

Suomessa kansalaisaloite otetaan nyt käsittelyyn toistamiseen. Ensimmäisen kansalaisaloitteen käsittelyn aikana asiaa puitiin eduskunnan täysistunnoissa ja myöhemmin sosiaali- ja terveysvaliokunnassa, mutta käsittelyn aika loppui kesken. Luit oikein, aika loppui kesken. Uutissuomalainen uutisoi vuoden 2023 lokakuussa, että eduskunnan ryhmänjohtajista seitsemän yhdeksästä kannattaa eheytyshoitojen kriminalisointia. Soraääniä kuuluu perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien puolueriveistä.

Muun muassa KD:n Päivi Räsäsen mukaan eheytyshoitojen kriminalisoinnissa ongelmallista on se, jos hoitoja haluavat ihmiset eivät saisi osallistua niihin. Tässä asiassa ei kuitenkaan ole kyse yksilönvapauden rajoittamisesta, vaan ongelma piilee ajatuksessa syntisyydestä ja likaisuudesta. Eheytyshoidot tarjoavat jo muutenkin särjetylle ihmiselle niin sanotun “pakoreitin” homoudesta ja rikkinäinen ihminen tarttuu siihen viimeisenä toivon rippeenään. Tärkeää on siis kitkeä pois tämän pakoreitin tarpeellisuus ja luoda ihmisille uusi kuva siitä mikä on oikein ja hyväksyttävää.

Suomi antoi Euroopassa ensimmäisenä naisille äänioikeuden ja on toiminut muutenkin edistyksellisenä valtiona monissa asioissa. Tässä asiassa Suomi laahaa kuitenkin jäljessä, joka on suorastaan käsittämätöntä hyvinvointivaltiolta. Mutta miten kriminalisointi on voinut nousta tapetille vasta vuonna 2021? Esimerkiksi Kanadassa, Saksassa ja Ranskassa eheytyshoidot on jo kriminalisoitu. Jopa Euroopan unioni on kehottanut jäsenvaltioitaan kieltämään tällaiset hoidot jyrkästi. Tämä on jo todella selvä viesti, että toiminnan on tapahduttava nyt.

Kansalaisaloitteiden yhden alullepanijan Perttu Jussilan mukaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvien asioihin puuttuminen vaatii lähes poikkeuksetta kansalaisten aktivoitumisen, jotta asia etenee. Samaa vaadittiin tasa-arvoisen avioliittolain kohdalla, joka saatiin nostettua esille vasta kansalaisaloitteen ansiosta.

Kriminalisoinnille löytyy peruste jo siitä, että eheytyshoidot tai niiden yritelmät ovat räikeitä ihmisoikeusrikkomuksia. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos yhtyy muihin lääketieteellisiin lausuntoihin siitä, että tämänkaltaiset hoidot ovat hyvin epäeettisiä sekä yksilölle vahingollisia.

Eduskunnasta kuuluneet soraäänet sisälsivät väitteitä siitä, että eheytyshoitojen kriminalisointiin liittyy suuria haasteita, eheytyshoitoja ei ole määritelty tarkasti tai niitä ei Suomessa ole. Perttu Jussilan mukaan asian kriminalisoinnissa tärkeää olisi antaa esimerkiksi Valviralle paremmat keinot sosiaali- ja terveydenhuollon valvomiseen. Myös se, että asia olisi kirjattu rikoslakiin auttaisi osittain lopettamaan eheytyshoidot. Toisaalta voi olla, että toiminta siirtyisi jo valmiiksi salamyhkäisestä entistä enemmän maan alle. Usein kuitenkin asian rikollisuus saattaa pelottaa toimijoita siinä määrin, että  jatkaminen ei olisi kannattavaa.

Suomi tarvitsee lain kieltämään nämä räikeät ihmisoikeusrikkomukset. Jonkun täytyy valvoa, ettei yksikään nuori, aikuinen tai lapsi joudu ajattelemaan olevansa epäonnistunut, virheellinen tai syntinen. Heidän ketkä pitävät Raamattua elämänsä ylimpänä oppina, saarnaavat helvetistä, synnistä ja parantumisesta, tulisi pyhittää hetki ja muistella, mitä Raamattu sanoo rakkaudesta:

”Niin pysyvät nämä kolme: usko, toivo, rakkaus. Mutta suurin niistä on rakkaus” (1. Kor. 13:13) .

Kuuntele, mitä ajatuksia Perttu Jussilalla on eheytyshoidoista ja niiden kriminalisoinnista.