Suurin osa toivoo kumppanin arvomaailman kohtaavan oman, mutta monet ovat valmiita myös joustamaan. Kuvituskuva.

Arvomaailman ei parisuhteessa ole pakko olla täysin yhtenäinen, mutta tiettyjen puolueiden kannatus voi saada varpailleen: “Saisi kyllä perustella, että miksi äänestää niitä”

Polarisaation lisääntymisestä puhutaan paljon, ja arvot jakavat ihmisiä yhä enemmän. Näkyykö ilmiö myös parisuhteissa? Moreenimediaa kysyi gallupissa, miten puoluekannatus ja arvot vaikuttavat seurusteluun.

Kaikki gallupiin vastanneet kokivat, että puoluekannatuksella ja arvoilla on ainakin jonkun verran vaikutusta suhteisiin. Monien mielestä samankaltaisen arvopohja helpottaa parisuhteen rakentamista. Joidenkin puolueiden kannatus nähtiin parisuhteelle jopa esteenä.

– No kyllä minä perussuomalaisen kanssa seurustelemista miettisin kaksi kertaa. Saisi kyllä perustella sen, että miksi hän äänestää niitä, Meri Eskola toteaa.

Kuitenkin gallupissa ilmeni, että pääsääntöisesti tuleviin kumppaneihin haluttiin suhtautua avarakatseisesti ja arvioida heitä enemmän ihmisiä kuin tietyn puolueen kannattajina. Joidenkin mielestä rakkaus voi olla voimakkaampaa kuin arvoerot.

– Riippuu siitä, millainen ihminen on kokonaisuudessaan. Ja sitten kun rakastuu, niin ei sillä siinä vaiheessa niin väliä ole, Santeri Ala-Röyskö pohtii.

 

Santeri Ala-Räyskön, 26, mielestä ihmistä ei kannata arvioida vain yhden mielipiteen perusteella: ”Koskaan ei kannata sanoa ei koskaan.”
Iia Hänninen, 20, ajattelee, että suhteessa voi olla eriäviäkin mielipiteitä, mutta toisen näkemyksiä on pystyttävä arvostamaan.
”Mitä samankaltaisemmat arvot, sen helpompaa”, toteaa Meri Eskola, 49.

Voit lukea gallupin tästä.

Kuuntele gallup alta.

Lue, mitä parisuhdeterapeutti ajattelee aiheesta täältä.