Poliittinen ilmapiiri voi heijastua myös parisuhteisiin. Kuvituskuva.

Polarisaatio politiikassa yltää aina parisuhteisiin asti – Parisuhdeterapeutti rohkaisee tapailemaan myös toisinajattelevia

Ylen teettämä kysely paljastaa, etteivät tiettyjen puolueiden kannattajat ole halukkaita seurustelemaan kaikkien kanssa. Sen sijaan arvot jakavat yhä enemmän. Samalla nettideittisovellukset ohjaavat meitä tapaamaan ihmisiä, jotka ovat hyvin samanlaisia kuin me itse.

Ylen taloustutkimuksella teettämän tuoreen kyselyn mukaan lähes puolet väestöstä ei voisi kuvitella seurustelevansa perussuomalaisia äänestävän kanssa. Reilu kolmannes taas ei seurustelisi kristillisdemokraattien kannattajan kanssa, eikä vajaa kolmannes vasemmistoliiton. Arvoihin perustuvat, voimistuvat jakolinjat puolueiden välillä jakavat nyt myös yksilöitä.

Tuloksista voi tulkita, että samaa arvomaailmaa kannattavat pyrkivät seurustelemaan yhä enemmän keskenään. Väestöliiton terapiapalveluiden psykoterapeutin Heli Vaarasen mukaan on yleinen harha etsiä kumppaniksi mahdollisimman samankaltaista.

– Erilaisuus on viehättävää ja voi tietää väriä ja jännittävää särmää. Ihmiset kyllästyvät tasaisen harmauteen, ajattelee Vaaranen.

Toisaalta Vaaranen myös toteaa, että samalainen arvopohja helpottaa parisuhteen rakentamista. Vaarasen mukaan esimerkiksi rasistiset tai jyrkän konservatiiviset näkemykset voivat olla suhteessa iso kompastuskivi. Liian erilaiset ajatukset isoissa yhteiskunnallisissa kysymyksissä voivat johtaa jopa eroon.

Toiseen voi rakastua, vaikkei rakastuisi hänen arvoihinsa.

Mielipide-erojen kärjistyessä Vaaranen neuvoo jättämään politiikan parisuhteen ulkopuolelle. Voidaan todeta, että nyt ollaan eri mieltä, mutta sen kanssa voidaan elää.

– Näissä tilanteissa auttaa kohteliaisuus ja erilaisten lähtökohtien ymmärtäminen. Pitää hyväksyä, että maailmaan ja jopa saman katon alle mahtuu erilaisia näkemyksiä, Vaaranen pohtii.

Nettideittisovelluksista etsitään usein kaltaisiaan

Deittailusovelluksissa arvomaailma tulee vastaan heti kättelyssä. Arvot tai poliittinen näkemys voivat olla syy, annetaanko potentiaaliselle treffikumppanille edes mahdollisuutta. Kumppanin valitseminen sovelluksen kautta poikkeaa vahvasti tosielämän tilanteista.

– Ihminen on rakastuva olento. Toiseen voi rakastua, vaikkei rakastuisi hänen arvoihinsa. Jos rakastuu, niin ei sitä kauheasti mieti, mitä puoluetta toinen edustaa, Vaaranen toteaa.

Vaarasen mukaan deittisovelluksistakaan ei kannattaisi etsiä täydellisyyttä tai täydellistä samankaltaisuutta. Sen sijaan vanha sanonta siitä, että vastakohdat täydentävät toisiaan, pitää.

– On aika tylsää, jos valitaan vain samankaltaisia. Erilaisia ihmisiä tapaillessa oppii kunnioittamaan erilaisuutta ja hyväksymään sen osaksi maailmaa ja elämää.

Lue, mitä tamperelaiset ajattelevat aiheesta täältä.