Avoimet työpaikat ovat vähentyneet erityisesti teollisuuden alalla. Kuva: Pixabay

Avoimien työpaikkojen määrä sukelsi syyskuussa – ”Taloustilanteemme voi johtaa lomautuksiin”

Pitkän hyvän talouskauden jälkeen Suomi on pudonnut pieneen suhdannekuoppaan, mikä näkyy työpaikkojen määrässä. Merkitystä on sillä, mistä alalta töitä hakee, sanoo työmarkkinatutkija Merja Kauhanen.

Avoimia työpaikkoja oli heinä–syyskuussa lähes 17 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin. Tämä selviää Tilastokeskuksen tuoreesta tilastosta, jossa todetaan avoimien työpaikkojen vähentyneen erityisesti teollisuuden, rakentamisen sekä informaation ja viestinnän aloilla.

Tilastossa verrattiin avoimien työpaikkojen määrää vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

Työn ja talouden tutkimuslaitos Laboren työmarkkinatutkijan Merja Kauhasen mukaan syy avoimien työpaikkojen määrän laskuun on Suomen huonossa taloustilanteessa.

– Tällä hetkellä olemme suhdannekuopassa, ja työpaikkoja on lähes kaikilla aloilla vähemmän. Tämä voi johtaa jopa lomautuksiin.

Laskun epäillään silti jäävän lyhyeksi, ja odotettavissa on, että kuopasta toivutaan jo ensi vuonna.

Yli puolet paikoista vaikeasti täytettäviä

Työpaikkojen määrän laskiessa työnhakijoiden on entistä vaikeampi löytää sopivaa työpaikkaa. Työnantajat arvioivat 56 prosenttia avoimista työpaikoista vaikeasti täytettäviksi. Vuotta aiemmin vastaava osuus oli 64 prosenttia.

Kauhasen mukaan paikkoja voi olla vaikea täyttää, jos alan palkka koetaan liian pieneksi tai esimerkiksi työajat liian epämukaviksi. Myös pätevistä osaajista on puutetta.

Erityisesti lähi- ja sairaanhoitajien sekä kuljetuksen ja varastoinnin tehtävät katsottiin hankaliksi täyttää. Sosiaali- ja terveysala on kärsinyt ongelmasta jo pidemmän aikaa, sillä alalla on jatkuva työvoimapula.

– Sote-alalla keskustelua on perinteisesti herättänyt palkkaus sekä työolot. Ratkaisu työntekijöiden puuttumiseen voisikin löytyä alan vetovoiman lisäämisestä, Kauhanen kertoo.