Naiset käyvät miehiä ahkerammin taidenäyttelyissä. Kuva: Pauline Loroy/Unsplash

Suomalaiset osallistuvat aiempaa vähemmän kulttuuritapahtumiin – ”Ihmiset tottuivat siihen, että samat palvelut saadaan netistä”

Yli puolet suomalaisista harrasti vuonna 2022 luovia harrastuksia, mutta niiden suosio on silti heikentynyt. Asiantuntija pitää suosion laskua yllättävänä.

Suomalaisten osallistuminen kulttuuritapahtumiin väheni vuonna 2022 voimakkaasti aikaisempiin vuosiin verrattuna.

Kulttuuritapahtumien suosion laskuun on monia syitä, mutta erityisesti koronalla on ollut vaikutusta, pohtii Tilastokeskuksen tutkija Riitta Hanifi.

– Ihmiset tottuivat siihen, että samat palvelut saadaan netistä, mitkä ennen olivat läsnä.

Hanifi toteaa suomalaisten elävän eristyneemmin kuin ennen koronaa.

Ylemmillä toimihenkilöillä eniten resursseja harrastaa

Monesta voi tuntua, että korona-aikana luovuus oli huipussaan ja uudet askarteluprojektit olivat kovassa huudossa. Tilastot näyttävät toisin.

– On yllättävää, että luovat harrastukset ovat vähentyneet. Voi olla, että niin on käynyt, jos niitä on harrastettu jossain ohjauksessa, joka on koronan takia loppunut.

Tilaston mukaan naiset osallistuivat kulttuuritapahtumiin, harrastivat luovia harrastuksia ja lukivat kirjoja enemmän kuin miehet. Miehet osallistuivat urheilutapahtumiin naisia enemmän.

Museoissa, konserteissa, taidenäyttelyissä ja muissa kulttuuritapahtumissa käyvät eniten ylemmät toimihenkilöt. Heillä on muita enemmän myös luovia harrastuksia.

Hanifin mukaan tähän vaikuttavat taloudelliset resurssit.

– He ovat olleet jo 1980-luvulta asti aktiivisin tapahtumissa käyvä ryhmä. Konserttiliput voivat olla kalliita, ja heillä on resursseja.