Tutkija Hanna Ojasen mukaan komission uusi tapa jakaa tehtäviä on hyvä, jos se lisää komission energisyyttä ja uusien aloitteiden määrää

EU:n komission rakenne uudistuu — salkkujen vastuualueisiin suunnitellaan päällekkäisyyksiä

EU-komission uudistuksen myötä salkkujen vastuualueita jaetaan entistä useammalle komissaarille. Uusi rakenne pyrkii sujuvoittamaan komission toimintaa, mutta saattaa johtaa tehottomuuteen.

EU-komission uusi toimikausi on alkamassa, mikä tarkoittaa komissaarien salkkujen jakoa ja niiden vastuualueiden uudistamista. Politiikan tutkija Hanna Ojanen pitää merkittävänä muutoksena sitä, että komissaarit tulevat jakamaan vastuuta samoista aihealueista. Yksittäisillä komissaareilla tulee myös olemaan useita vastuualueita.

– Tässä on korostettu tietoisesti sitä, että komissaarien toimenkuvat menevät päällekkäin, koska ei voi esimerkiksi ajatella energian olevan erillinen asia taloudesta, Ojanen kertoo.

Päällekkäisten toimenkuvien riskinä voi olla tehottomuus. Jos jokin asia kuuluu usean komissaarin vastuualueisiin, voi olla että kukaan ei ota sitä hoidettavakseen.

Kuuntele Hanna Ojasen haastattelu alta. Haastattelusta saatavilla myös tekstiversio.